Rätt tamp – vilken ände börjar man i?

Allt trim ombord hos Team Pro4u är kopplat till en tamp/trimlina/fall eller annat tågvirke. Vi har valt bort hydraulik och det enda trim vi åstadkommer utan att dra eller winscha är vårt stående riggtrim.

Då vi seglat båten i 13 säsonger har vi lärt oss vad som funkar och vad som är mindre bra, ur förslitningssynpunkt, trimhänseende och ur inte minst säkerhet. All löpande rigg och allt tågvirke och trimtampar är naturligtvis bytta många gånger och vi har lärt oss vad vi behöver för att båten ska kunna prestera på topp.

Vår målsättning är att varje tamp vi byter ska vi byta till en där vi får lite bättre funktion tack vare minskad töjning, bättre hållfasthet, bättre slitstyrka eller helt enkelt bara bättre hanterbarhet. Vi har i år börjat segla med fall, skot och annat tågvirke från Robline och även om vi är kräsna har vi mycket gott att säga tack var förbättrad hanterbarhet, minskat trassel och mindre luftmotstånd som det lett till. Vi har fått hjälp att välja rätt kombinationer och lärt oss vad ett professionellt splitsningscenter kan göra med skalningar, förtjockningar och öglor på rätt ställen.

Tampar ser mer och mer lika ut på utsidan, medan kärna och fibrer antingen förfinas eller förbilligas, då är det superviktigt att ha en bra kontaktperson som hjälper dig göra rätt val och som också ifrågasätter om det du alltid kört verkligen är optimalt eller exempelvis om en tamp med extratunn kärna kan minska ditt luftmotstånd signifikant för ett visst fall.

Här hjälper också rätt råd till att korta läroprocessen och du kan dra nytta av andra toppseglares erfarenheter via din kontaktperson.

Några av våra viktigaste lärdomar som vi gärna delar med oss av är:

  • Mindre luftmotstånd och oftast bättre hanterbarhet genom mindre dimensioner. Om det rör sig i avlastare och råttor, underhåll dem, vät tampen eller i sista hand byt kammarna, men att ha tjocka tampar enbart för att det ska sitta är i längden inte snabbt.
  • Skala alla ändar och se till att göra det snyggt / sömlöst. Ökad hanterbarhet, mindre luftmotstånd.
  • Snygga smidiga ögonsplitsar i ändarna gör att du snabbt kan loopa i hakar / byta till andra.
  • Softschacklar som sys med ett enkelt stygn sitter kvar bra i ändarna och kan lätt bytas om de blir slitna.

Notera: Team Pro4u har ett formellt samarbete med Teufelberger, och denna artikel är en del av detta samarbete. Juridisk sett är detta reklam, men vi står för det vi skriver, oavsett relation med andra parter.

20180714_153235