Inlägg

SM guld i ORCi SM/Sandhamn Open

Vi vann SM guld i ORCi havskappsegling! 

Det har varit jättehärliga och intensiva dagar ute på Sandhamn för årets Sandhamn Open och ORCi SM. Vinden har bestått av fina sydvästliga vindar om 14-22 knop med mest vind första dagen och lite mindre vind på natten till fredagen då vi seglade offshore. 

Årets upplägg bestod av 2st banrace på torsdagen (resultat 1,2 varav andraplatsen fick räknas bort), ett offshore race med start samma dag (1), 2st banrace (resultat 1,1) samt ett coastal race på lördagen (1). Totalt sett vann vi med serien (1-(2)-1-1-1-1). Se resultat via länken nedan. 

https://data.orc.org/public/WEV.dll?action=series&eventid=jouav&classid=A

Offshore-racet var 135 långa NM med start kl 19:05 på torsdagen och målgång vid kl 16:39 på fredagen. 16 båtar startade och vi vann med ca 21 minuter korrigerad tid. Coastal racet var ca 15 NM med 15 båtar där vi vann med 5 minuter korrigerad tid.

 

Prisutdelningen på lördagen. Från vänster, Thomas (trim/kryss-taktiker), Claudia (trim), Patrik (rorsman), Alvina (keyboard), Emil (fördäck), Linnea (stortrim), Zacharias (mast) och Sam (navigatör).

Vi är jättenöjda med helgen och har haft god stämning på båten genomgående.

Vi vill även rikta ett stort tack för fint arrangemang av KSSS och Svenska Havskappseglingsförbundet!

Imorgon går Malins avfärd till Tallinn där Baltic offshore week väntar. Vi är på plats mellan 12-16/6 och kommer att segla både inshore- och offshore race.

 

Glatt och fokuserat team vid målgång på banrace. Här har vi vår S2:a och vårt nya spinnakerstagsegel (running stay).

 

En favorit set-up på öppnare bogar, Jib-top + stormstagsegel.

 

Påväg hem efter lyckad helg.

Saltsjöbadsregattan i J/70

Ojoj, senaste veckorna har varit en mycket intensiv period för teamet med flertalet händelser men stora båten, Malin, men det har även varit lite J/70 i schemat.

Förra helgen gick Saltsjöbadsregattan av stapeln på Baggen den 11-12 maj. Det bjöds på 4+2 fina seglingar där vi efter en lite trevande start bättrade på oss och fick klart bättre flyt och dialog ombord. Det gav även utslag på resultatet, vi lyckades segla upp oss till en 2a plats efter Filip Engelbert med besättning ombord på Elvis.

Stort grattis till team Elvis och stort tack till KSSS för en fin och trevlig helg

Alla resultaten från helgen hittar ni här: https://www.sailwave.com/results/KSSS/Saltsj%C3%B6badsregattan2024BanaA.htm

North Sails Offshore Clinic 2024

Stort tack till North Sails, KSSS, Svenska Havskappseglingsförbundet och Stockholms Seglarförbund för årets North Sails Offshore Clinic ute vid Sandhamn.

Vi var under denna Kristihimmelsfärdshelgen 18 båtar som har övat rullande starter, bland annat vid Gotland runts startområde, kryss-länsträning, längre halvvindsbogar och djungelbanor med givna koordinater.

Vi är nöjda med helgen och ser framemot nästa år!

Viggan Open 2024

Under söndagen seglade teamet sin första tävling ihop, Seapax Viggan Open, som gick av stapeln på Trälhalvet. I regn och något kyliga vindar genomfördes sex fina race i mellan 8-14 knops vind. Dagen bjöd på intensiva race med mycket manövrar, tight startlinje och en del tighta situationer. Banan som seglades var en kryss-länsbana där teamet allt eftersom blev varmare i kläderna. Vi slutade som segrare i både ORCi- och SRS-klassen, och vi är glada över att äntligen få komma ut på banan för lite kappsegling. De fullständiga resultaten finns här.

Vi vill framföra ett stort tack till arrangörerna och Trälhavets Båtklubb för en välarrangerad tävling fylld med många race! Vi siktar nu in oss på två seglingsdagar utanför Sandhamn fullspäckade med träning under North Sails Offshore Clinic 9-10 maj.

J70 Easter clinic 2024 i Danmark

J70 Team Pro4u avslutade vinterns träning i Danmark med den traditionsenliga ”Easter clinic”. Vi tackar KAS och Hellerup segelsällskap för fantastiskt arrangemang och gästfrihet.

Besättningspresentation, del 2 – Team Pro4u

Här kommer del två av besättningspresentationen. Teamet består av åtta ordinarie medlemmar som nu finns presenterade på hemsidan i två separata inlägg. Vi ser alla fram emot den kommande säsongen!


Zacharias Krafft – Mast

Vem är du?
Zacharias Krafft
Vilken position seglar du på team Pro4u?
Mast
Vad är din seglingsbakgrund?
Detta blir mitt 5:e år ombord, där jag började segla som keyboard, och året innan jag gick med i laget deltog jag i KSSS Offshore Clinic. Jag har seglat sedan barnsben, lite jolle men mest kölbåtar som Safir, Express, osv.
Vad gör du då du inte seglar?
När jag inte seglar gillar jag att mecka, titta på båtar på YouTube, styrketräna, följa NFL och UFC.
Vad ser du mest fram emot med kommande säsong?
Jag ser fram emot att se laget utvecklas tillsammans och vara konkurrenskraftig på EM!

Claudia Söderberg – Trim

Vem är du?
Claudia Söderberg
Vilken position seglar du på team Pro4u?
Fock- och spinnakertrim
Vad är din seglingsbakgrund?
Jag är uppvuxen med segling i skärgården om somrarna med familjen. Utöver det har jag även varit seglarinstruktör på seglarläger i många år. För ett par år sedan gick jag en helgkurs med J70s och det var då som mitt seglingsintresse verkligen tog fart. Sedan dess har jag fortsatt segla J70 och har bland annat varit med i Allsvenskan och Women on Water. År 2023 deltog jag i KSSS Offshore Clinic som gjorde mig taggad på att utvecklas inom kappsegling på kölbåt. I och med clinicen blev jag även sugen på egen båt och är idag stolt båtägare till en Albin Express som jag kallar för Foxen.
Vad gör du då du inte seglar?
Jag pluggar på Stockholms universitet och tänker på segling.
Vad ser du mest fram emot med kommande säsong?
Att lära mig allt om fock- och spinnakertrim från en erfaren besättning!

Thomas Tennström – Trim

Vem är du?
En glad ålänning som brinner för segling.
Vilken position seglar du på team Pro4u?
Strateg på kryssen och spinntrim på länsen
Vad är din seglingsbakgrund?
Har en bakgrund i optimist, laser och 606 men klev tidigt över till J/70 där jag på senare år vunnit bl.a. nationella titlar och Sailing Champions League med lite olika lag. Har även seglat mycket med större kölbåtar som tex Clubswan50, 6mR och SK150. Isjaktssegling är även det något jag satsar hårt på med bla ett EM guld i 15-jakts klassen. Jag har seglat på Malin säsongen 2021 och var med när vi vann Gotland Runt Total 2023. Oftast seglar jag som trimmer eller taktiker.
Vad gör du då du inte seglar?
När jag inte seglar pluggar jag maskinteknik i Uppsala. På fritiden umgås med vänner och familj, tränar, åker snowboard eller är ute skärgården. Utomhusaktiviteter är guld!
Vad ser du mest fram emot med kommande säsong?
EM på hemmaplan på Åland. Kommer bli grymt!

Linnea Floser – Main trim

Vem är du?
Linnea Floser
Vilken position seglar du på team Pro4u?
Förra året var jag spinnakertrimmer, andraposition rorsman. I år kommer jag primärt vara storsegelstrimmer och andraposition fortsatt rorsman.
Vad är din seglingsbakgrund?
Jag har seglat sedan 5 års ålder med start i olika jolleklasser från optimist till skiff och Lerums seglargymnasium. Därefter Match Racing-skeppare följt av kölbåtsegling på bana samt mycket offshore, både fullcrew i olika båttyper. Jag har även seglat ganska mycket doublehanded, främst i Figaro 2 och 3, vilket är otroligt roligt då jag behövt bredda mig som seglare och fått ökad förståelse om helheten. Jag har även jobbat med segling på olika sätt parallellt med min egen satsning.
Vad gör du då du inte seglar?
Jag läser Civilingenjör Farkostteknik på KTH och organiserar företagsevent med segling via mitt företag Isobar Stockholm, gillar träning av olika slag och håller just nu på att genomföra en svensk klassiker.
Vad ser du mest fram emot med kommande säsong?
EM i Mariehamn ska bli riktigt kul!

Besättningspresentation del 1 – Team Pro4u

Det har nu blivit dags att presentera besättningen för den kommande säsongen! Ombord kommer ni att se både nya och bekanta ansikten. Det nya teamet har under hösten tränat tillsammans på Baggensfjärden och väntar nu ivrigt på att få komma ut på vattnet igen. Teamet består av åtta ordinarie medlemmar som kommer att presenteras i två delar.


Patrik Forsgren – Ägare & Rorsman

Vem är du?
Glad ägare och rorsman på Team Pro4u:s ”Malin” och J/70.
Vilken position seglar du på team Pro4u?
Rorsman
Vad är din seglingsbakgrund?
Seglat det mesta som inte flyger.
Vad gör du då du inte seglar?
?
Vad ser du mest fram emot med kommande säsong?
Att få utveckla alla delar av seglandet tillsammans med besättningen och partners.

Sam Stenman – Navigatör & Taktiker

Vem är du?
Sam Stenman
Vilken position seglar du på team Pro4u?
Navigatör/Taktiker
Vad är din seglingsbakgrund?
Började i optimisten och har seglat mest jolleklasser; zoom8, 420, E-jolle och laser. För några säsonger sedan började jag segla sprint-racing i J/70 och har på sista tiden även gett mig in på offshore-segling.
Vad gör du då du inte seglar?
Jag är läkare till yrket och gillar att träna på fritiden. Åker gärna skidor och gillar långdistansidrotter, har bl.a. gjort ett par svenska klassiker.
Vad ser du mest fram emot med kommande säsong?
Att lära mig nya aspekter av segling och utvecklas som seglare. Höjdpunkter kommer att vara mitt första Gotland Runt samt ORC-EM på Åland.

Emil Forsgren – Fördäck

Vem är du?
Jag heter Emil Forsgren, är 24 år gammal och en föredetta hockeyspelare. Jag har spelat hockey från väldigt ung ålder till bara för ett par år sedan. Segling har dock alltid varit en stor del av mitt liv.
Vilken position seglar du på team Pro4u?
Fördäck
Vad är din seglingsbakgrund?
Jag seglade optimist i Ranängen KSSS som ung. Senare vart det kölbåt och relativt tidigt började jag med fördäck och har nu kört det på ett par olika båtar, men mest ombord på Malin.
Vad gör du då du inte seglar?
På min fritid när jag inte seglar spelar jag gärna golf, åker skidor och tränar. Det bästa inom träningen är gym och favoritövningen är nog knäböj eller frivändningar.
Vad ser du mest fram emot med kommande säsong?
Det jag ser mest fram emot med kommande säsong är nog faktiskt Sandhamn Open som också blir SM. 

Alvina Johansson – Keyboard

Vem är du?
Jag heter Alvina, en ålänning som nuförtiden är bosatt i Stockholm.
Vilken position seglar du på team Pro4u?
Keyboard
Vad är din seglingsbakgrund?
Jag började segla optimist innan jag sedan började segla laser och 606. Därefter flyttade jag över till J/70 där jag främst har seglat tillsammans med ett åländskt lag sedan säsongen 2021.
Vad gör du då du inte seglar?
Då jag inte seglar jobbar jag som mjukvaruutvecklare. Jag gillar att gymma och springa, då jag även för tillfället tränar inför mitt första maraton.
Vad ser du mest fram emot med kommande säsong?
Jag ser mest fram emot Gotland Runt och EM på hemmavattnen, samt att få utvecklas tillsammans ombord!

KSSS Offshore Clinic 2024 i samarbete med Team Pro4u

Nu har anmälan till KSSS Offshore Clinic i samarbete med Team Pro4u öppnat för 2024. Sök innan 31a januari!

Vill du ha en toppklassutbildning i havskappsegling eller vet någon som söker det? Då är det KSSS Offshore Clinic i samarbete med Team Pro4u som gäller. Utbildningen är öppen för seglare mellan 16 och 30 år som vill ta nästa steg i sin seglingskarriär. KSSS Offshore Clinic drivs i samarbete med Team Pro4u som radat upp topplaceringar i ORCi de senaste åren, såväl i Sverige som internationellt. 

Utbildningen startar i mars 2024 och avslutas i oktober och innehåller teoripass blandat med seglingspass, varav en heldag på havet utanför Sandhamn på våren. Totalt innebär det 50 timmar segling och 17,5 timmar teori.

Läs mer och ansök här: https://www.ksss.se/traning/clinics/ksss-offshore-clinic/


Vill du veta mer om hur det är att gå clinicen från tidigare deltagare? 

Claudia Söderberg, Alvina Johansson och Felix Martin gick clinicen förra året och finns tillgängliga för att svara på frågor och funderingar kring utbildningen. De nås enklast via Facebook. 

Inom kort kommer även mer info om clinicen presenteras på instagram och Facebook. Följ oss där för att se mer.

Instagram: @pro4u_sail_racing_team

Facebook: Pro4u Sail Racing Team

Andraplats i Allsvenskan

Under helgen som gick anordnade Strängnäs Segelsällskap den fjärde och årets sista upplag av Allsvenskan i segling där vi fick möjligheten att representera KSSS. Inför finalen låg KSSS på en 6e plats men vi ville gärna segla upp oss till en topp 5 plats i totalen.

Efter en mycket svår förstadag med mycket lätt och vridande vind låg vi endast på en 10e plats i den fjärde omgången av allsvenskan men under lördagen och förmiddagen i söndags var det lite mera vind och mera stabila förhållanden vilket vi gillade.

Det gjorde att vi lyckades segla upp oss till en 4e plats inför finalen och endast 1 poäng bakom Hjuvik, Sotefjorden och Halmstad som delade på ledningen. Hjuviks båtklubb hade redan säkrat vinsten i totalen men visade även i finalseglingen att dom är grymt duktiga seglare. Med en stabil vinst även i finalen vann de även denna delsegling. Stort grattis!!

För våran del startade finalen lite trevande men en halvdan start och vi hade lite för dålig fart och blev överseglade av Hjuvik men efter det kunde vi slå oss fria och lyckades runda första kryssmärket som 2a och behålla den platsen genom hela finalen. Det gjorde att vi slutade på en 2a plats i Strängnäs men iåme att Sotefjorden kom in på en 3e plats precis före Öxelösund kom vi, KSSS på en 3e plats i totalen på samma poäng som Sotefjorden.

Stort grattis och stort tack till alla deltagande lag som var med och gjorde denna grymma helg

 

Stort tack till Strängnäs segelsällskap och Svenska seglarsällskapet för ett grymt bra arrangemang och till KSSS att vi fick äran att representera Kungliga Svenska Segelsällskapet i den fjärde och sista delseglingen av Allsvenskan Segling 2023!

Slutligen ett stort tack Fotograf Daniel Stenholm för dessa fantastiska bilder!

Worlds day 6 – Not our day

Today the World Championship ended in Kiel with two inshore up/down races in very light winds. Wind was around 5-6 knots at the start and although this is not our preferred conditions we also did not sail so well today and being in the Gold fleet having mostly larger/faster boats makes it even harder to find free wind and doing our own race on the course. In todays first race we also had a penalty situation and we had to make turns and in the very light winds this took its time and we got away from the start as the last boat in the 34 boat Gold fleet, ending in place 24. In the second race we had a much better start but again we did some mistakes and being punished for being a slow boat in the light conditions and ended in place 15. We have to analyze later with some distance what we could have done better but it was not the greatest of sailing days for the team and we are all very disappointed now.

Photo from ORC Worlds offshore race that we managed to win

With todays result our series for the Worlds were: 2, 4, 2, 2, 1, 2, 3, 1, (24) and 15 and total 32 after one discard. We missed the podium with one point and ended fourth in the Open class and on second place in the Corinthian division. So going out today in the lead and then ending only fourth was really not something we are proud of and we all feel sad about it as we had hoped for more. All results are here: ORC Worlds Results

We will now leave Kiel and give this some time and then analyze and reflect what and how we could have done things different this last day after a regatta where we had sailed well all days before. We hope of course to be back again and try once more…

We thank all our competitors and congratulate especially the open podium winners Sugar 3, Matilda 4 and Arabela for really good sailing!

We also thank the organizers of the Worlds and we have enjoyed being in Kiel even if the weather maybe had not been the best with a lot of rain during the week.

Föregående
Nästa

PRENUMERERA PÅ NYHETSBREVET