Inlägg

KSSS Offshore Clinic på North igår

Igår hölls den tredje teorikvällen för KSSS Offshore Clinic och denna gång höll vi till på North Sails loft på Lidingö. Gruppen hade halvklass där den ena halvan hade ett fartpass med Patrik där vår filosofi gällande fart beskrevs, den andra halvan hade segelkunskap under Matt Hodgson från North Sails kunniga ledning. Här fick gruppen lära sig hur man bäst viker segel och vad man skall tänka på samt hur man bäst gör reparationer om ett segel går sönder under race och vilket material som behövs ombord.

20190402_212223

KSSS Offshore Clinic manövrar

Igår kväll hölls det andra teoripasset i KSSS Offshore Clinic som Team Pro4u leder  och fokus var manövrar. En hel del kortare videoklipp från alla vanligen förekommande manövrar studerades i detalj om och om igen och teamet berättade vad vi gör, hur vi gör och vad vi säger. Både bra och saker som kan förbättras analyserades och diskuterades och vi tittade på rundningar, sättningar, nedtagningar, gippar och stagvändningar. En lärorik kväll blev det för alla hoppas vi!

20190326_210246

KSSS Offshore Clinic startade igår

Igår kväll hölls det första teoripasset, av planerade fyra under våren, för KSSS Offshore Clinic där Team Pro4u leder en utbildning i havskappsegling för tio yngre seglare. Igår kväll var fokus på de åtta rollerna ombord på båten gällande förberedelser innan segling, arbetsuppgifter inkl prylar, efter segling och allmänna tips. Det fanns både spinnakrar, försegel, tampar, hakar, kläder mm i lokalen så en hel del handfasta råd blev det baserat på våra erfarenheter vad som funkar (och inte)!

20190319_210829

En fredagskväll till…

Var hittar man större delen av Team Pro4u en fredagskväll i mars? Jo, tillsammans med Malin förstås! Kölen är nu 95% klar men lite justeringar kvar och det är ju perfektion som eftersträvas. Igår putsades och vaxades friborden också.

20190315_201515

Fler nya i Team Pro4u

Vi fortsätter presentera nya personer i Team Pro4u till denna säsong. Den andra nya ordinarie personen i teamet är Axel Antas-Bergkvist – välkommen och kul att du vill segla med oss! Nedan är en bild och presentation av Axel.

IMG_20190311_081854

 • Kort vem du är
  Jag heter Axel, är 25 år och är född och uppvuxen i Stockholm.
 • Vilken roll kommer du att ha på båten
  Jag kommer att axla rollen som mastman, samt vara reserv för fördäck.
 • Seglingsbakgrund/meriter
  Har seglat i ORC/IRC (ÅFOR, Sandhamn Open m.m.) sedan tidiga tonåren och varvade då med att vara seglarskoleledare. Har de tre senaste säsongerna seglat med en Grand Soleil 42R först som mastman och den senaste säsongen som fördäckare, bl.a. på Offshore Worlds i Haag. Med detta är jag helt klart den minst meriterade i teamet och står inför en uppförsbacke som heter duga, nånting som gör mig om möjligt ännu mer taggad på det här projektet!
 • Varför vill du segla med Team Pro4u?
  För att jag vill lägga i nästa växel och utvecklas som kappseglare och lagspelare, och för det finns det väldigt få team som är lika bra som Team Pro4u.
 • Vad gör du civilt
  När jag inte kappseglar (eller tränar inför) så driver jag en snabbt växande digitalbyrå med i skrivande stund 12 anställda i Stockholm.
 • Något annat intressant?
  Jag kommer rodda mycket med media ombord inför, under och efter säsongen. Så om det är någon vinkel eller behind-the-scenes material som du önskar, så är det bara att hojta till!

KSSS Offshore Clinic kickoff

På Allt För Sjön igår så var det ”kickoff” för KSSS Offshore Clinic i samarbete med Team Pro4u. Baserat på dem som ansökt har nio stycken yngre seglare (16-30 år) valts ut och nu kommer det bli teoripass under våren och sedan praktik under sommaren, läs mer på KSSS hemsida här: KSSS Offshore Clinic

Vi tycker detta skall bli roligt och att vi hoppas deltagarna tillsammans med oss kommer göra detta till en lärorik utbildning – efter sommaren hoppas vi att det kommer bli nio stycken ännu duktigare seglare!

Några hade inte möjlighet att vara med igår men nedan är de sex som var där igår tillsammans med fem av oss från Team Pro4u.

20190307_170933

Team Pro4u på Allt för sjön!

Även i år kommer Team Pro4u till båtmässan Allt för sjön. Båten lämnar vi hemma i år och i år kommer fokus vara teknik, se nedan som Allt för sjön skrivit.

Till Allt för sjön kommer i år igen Team Pro4u, det mest professionella helsvenska projektet inom havskappsegling, dock utan själva båten i år. Fokus i år är instrument & teknik och i deras monter delar de erfarenheter och tips kring användning av instrument och PC-programvara vid segling i allmänhet och kappsegling i synnerhet. Teamet visar hur de har satt upp instrument och PC (Expedition) och de byter tankar och idéer utifrån dina frågor.

40293636_10158167343452925_1993250225644371968_o

Vi kommer finnas i monter A03:34 under båtmässan och kolla även in vår digitala monter här: Pro4u Sail Racing Team digital monter

Under perioden 1-10 mars som båtmässan pågår kommer vi ha personal i montern från kl 16:00 vardagar och hela helgerna – kom gärna förbi och snacka instrument, teknik, expedition men även annat om vårt projekt så klart!

Kolla också under händer på mässan: Team Pro4u

Vi finns också med i mässbilagan som kommer delas ut med DN imorgon söndag: Allt för sjön

Kom också lyssna på Patrik 7 mars kl 16:00-16:30: Havskappsegling med spets

Nya kölen börjar ta form!

Nu är det stora jobbet med Malins nya köl färdigt. Bulben är på och fenan har hyvlats ner och har (nästan) de mått den skall ha nu. Snart blir det spackling och slipning ett antal varv för att få perfekt finish också.

20190215_202743

Igår kväll blev det ännu en kväll med elhyvel och slipmaskin…

Det har ju hyvlats bort en del bly.

20190215_202727

Det kommer bli en snabb köl!

20190215_202805

Nya i Team Pro4u till 2019

Till nästa säsong kommer Team Pro4u förändras en aning och vi kommer ta in tre nya team medlemmar i den ordinarie besättningen och en som byter position. Det blir en stor förändring för oss efter att ha kört samma besättning nu i två hela säsonger 2017 och 2018. Roligt att vi redan fått två bra tillskott till ordinarie teamet och vi kommer presentera dem här en och en. Vi söker dock en duktig stortrimmare (möjligen fock) till nästa säsong då vår tänkta person tyvärr hoppade av.

Vi tackar också Johan Tuvstedt, Peter Thorwid och Oskar Sömermaa som valt att pausa lite i alla fall från det ordinarie teamet.

En ny person till det ordinarie teamet är Sven Eriksson vilket vi är glada för! Nedan är en bild och presentation av Sven.

IMG_6172 (2)

Sven Eriksson. Född och uppvuxen i Sandviken och flyttade 1987 ner till Stockholm för högskolestudier på KTH, Farkostteknik/Skeppsbyggnad.

Jag kommer att vara fock/genua trimmer på Malin.

Jag började segla Optimistjolle som 10-åring och efter några år blev seglingen större delen av mitt liv, med kappsegling runt hela landet. Med Storsjön som hemmaplan blev jag fostrad av nyckfulla vindar och därmed bra på att läsa vindändringar. Jag fortsatte med E-jolle och utöver riksnivå blev det även tävlande i Europa. Jag slutade kappsegla när jag började studera, men efter ett par år blev det några år med mycket Express-segling (som taktiker) tillsammans med Patrik samt långseglingar över medelhavet och till Västindien.

När barnen blivit lite större seglade jag ett år på Malin (fördäcksgast) samt några Gotland Runt. Även en del shorthanded (Watski2Star, Roslagen Sea Race och Lidingö runt) på Malin tillsammans med Patrik.

Jag är nu tillbaka på Malin/Team Pro4u igen för att få kappsegla på hög nivå med ett extremt seriöst och härligt gäng erfarna seglare. Jag ser mycket fram emot att få utvecklas som seglare och trimmer och att få arbeta metodiskt med alla bitar som hör till seglingen.

Till vardags arbetar jag på Symetri AB där jag främst jobbar med och leder området simulering och beräkning. Mestadels som konsult inom FEM&CFD (hållfasthet, strömning och värme) men även en hel del utbildning där jag främst lär ut hur man snabbt och effektivt räknar på svetsade förband så det inte brister eller spricker på grund av utmattning.

Jag gillar naturen och att få både följa och nyttja dess krafter. Så under en tid var jag segelflygare och har även dykcert. Och jag åker gärna både skidor och bräda på vintern.

Föregående
Nästa

PRENUMERERA PÅ NYHETSBREVET