Inlägg

Nya kölen börjar ta form!

Jobbet med ombyggnaden av kölen pågår för fullt. Motorsåg och elhyvlar jobbar på för att göra fenan smalare och med en bättre profil samt att göra plats för den nya bulben nertill.

Patrik om vad som nu är kvar:

Nu ska bulben bli 50mm längre och 7mm tjockare runt om. Sen gjutning. Fenan börjar närma sej spackling. Ser ut som en snabb köl, ett snabbt roder på ett balanserat, deplacerande skrov utan krusiduller tycker en nöjd och stolt båtägare.

Så här ser kölen ut nu:

49896357_2427080500652622_2154758150073352192_n

Så här (som nedan) såg den ut från början – ser ut att vara snabbare nu!

img_9826

Årets havskappseglare Team Pro4u summerar säsongen

Team Pro4u har gjort en säsongssummering av ännu en framgångsrik säsong 2018 med bl a amatör VM-guld från havskappseglings VM i Holland, segrar i Sandhamn Open och Indian Heat Regatta och ett antal pallplatser samt utmärkelsen ”Årets havskappseglare”.

Team Pro4u har haft ännu en bra säsong 2018, dels har vi haft riktigt kul och kunnat utveckla och förbättra oss på flera områden och dels har resultaten varit bra och vi har nått våra målsättningar. Vi har summerat vår säsong 2018 i nedan presentation (tryck på länken nedan så kommer man till en Presentation på 17 sidor alternativt titta på Videon på 2:17 under länken):

Team Pro4u – Summering av säsongen 2018

Det har varit ännu en rolig säsong där vi fått besöka och segla i många roliga ”seglingsmetropoler” som Sandhamn, Marstrand, Kiel och Haag. Fantastiskt kul också att vi också lyckats behålla vår svit att för sjunde året i rad sedan 2012 ta guld i amatörklassen och vara på pallen i öppna klassen på VM/EM i havskappsegling. Sedan att till sist få utmärkelsen Årets havskappseglare är vi ju också stolta, tacksamma och glada för, säger Anders Mårtensson trim.

Vi fortsätter nu vår satsning mot nya mål enligt ”Projektets” målsättningar där ständiga förbättringar är ett viktigt ledord. Under 2019 är vårt huvudmål ORC EM i Oxelösund i augusti. Vi planerar också tävla i Viggan Open, Lidingö Runt, Gullviverallyt, Sandhamn Open, ÅF Inshore Race, ÅF Offshore Race, ORC SM och Indian Heat Regatta.

Team Pro4u VM 2018 nr 1

Vi ser med tillförsikt fram emot ännu en spännande säsong men det gäller att aldrig stå still och ständigt jobba med förbättringar då konkurrensen på mästerskapen ökar hela tiden, vi tror mycket på den nya kölen samt en del andra saker vi förbättrar på båten denna vinter! En annan sak som är viktig för oss är att öka intresset för havskappsegling bland yngre och därför har vi tillsammans med KSSS utvecklat ”KSSS Offshore Clinic” där vi under vintern/våren/sommaren kommer ha teori och praktikpass i havskappsegling – passa på och sök senast 31 januari 2019 via KSSS hemsida (för KSSS medlemmar 16-30 år), säger Patrik Forsgren skeppare & ägare.

Vi tackar alla som tränat och tävlat med oss, alla konkurrenter och arrangörer, vår klubb KSSS alla partners/leverantörer och speciellt vår huvudsponsor Pro4u, pro4u.se.

Tack också till alla som följer vår Blogg, Facebook sida, artiklar och nyhetsbrev och hoppas ni följer med framöver också på vår resa mot nya mål!

Blogg: swe88.wordpress.com

Facebooksida: Pro4uSailRacingTeam

Slutligen önskar vi alla en God Jul och ett Gott Nytt År!

Team Pro4u VM 2018 nr 2

Malins nya köl!

Den stora förbättringen av Malin denna vinter är att bygga om kölen. Häromdagen flyttades Malin inomhus och arbetet med kölen kan påbörjas. En hel del tankar och beräkningar ligger bakom den design av kölen vi slutligen valt och vi har samarbetat med Farr Yacht Design.

Nedan är en modell av den nya kölen (blå) och den gamla (röd).

47681776_2375545802472759_1414443678167990272_n

Här är Patriks tankar om den nya kölen.

Samma RM (Rätande Moment) och samma deplacement. Vi minskar djupgåendet med ca 5 cm och båten får ett djupgående kring 2,19 m istället för 2,24 m som idag. Vi och den expertis vi använt tror att vår nuvarande köl har haft dåliga egenskaper i låg fart på kryss, stor anfallsvinkel och i skvalp. Det stöds av vår empiri. Med den nya bulben hoppas vi bli av med de svaga registren och även få en liten förbättring i övriga vindstyrkor o vinklar. Vi gör också en liten uppdatering av profilen på fenan.  Sammanfattningsvis blir kölen mer ”middle of the road” vilket jag hoppas ska vara bra när Malin ska fungera i många år framöver och i flera olika mätregler.

Igår gjordes mätning och förberedelser på kölen inför att den skall sågas av för att ge plats för den nya bulben – vid det nedre strecket kommer kölen att sågas av.

IMG_9827

KSSS Offshore Clinic

Vill du bli en riktigt vass havskappseglare? KSSS Offshore Clinic – en ny utbildning som startar i början av 2019. KSSS Offshore Clinic arrangeras av KSSS i samarbete med Team Pro4u. Läs mer och ansök på KSSS sida om du är intresserad. Hoppas vi ses!

Team Pro4u VM 2018 nr 5

Tack från oss!

Svenska Seglarförbundet gjorde igår nedan inlägg om oss. Vi tackar ödmjukt för det och vi tycker det är roligt att havskappsegling uppmärksammas! Vi satsar vidare mot nästa säsong med bl a ÅFOR, SM och EM. Vi hoppas också kunna förlänga vår svit som vi har under åren 2012-2018 enligt nedan för åttonde året i rad.

  • VM och EM guld sju år i rad sedan 2012 som bästa amatörbåt
  • Medalj totalt i VM och EM sju år i rad sedan 2012

Dagens hyllning och ett stort grattis 🎉går till Pro4u Sail Racing Team som i år fått Svenska Seglarförbundet utmärkelse Årets Havskappseglare🏆. Detta professionella amatörteam står aldrig still. De utmanar och ifrågasätter ständigt sig själva 👊 och sin satsning vilket leder till imponerande resultat. Det är tredje året Skepparen/projektledaren Patrik Forsgren mottagit priset🤩 och motiveringen är: ”För framstående internationella resultat inom havskappsegling 2018, med ett VM guld och brons🥉 i Haag som kronan på verket. Teamet har visat att deras långsiktiga, metodiska satsning på havskappsegling resulterat i extraordinära resultat i Nordeuropa de senaste sju åren”. 📸 Sander van der Borch
#åretshavskappseglare #ksss

37296240_643104909379542_4149320977852923904_o

Team Pro4u 2018 summerings Video!

Vill ni se vad som hände Team Pro4u den gångna säsongen? Vi har gjort en summering av 2018 (samt lite från 2017) i form av bilder och filmer i en lång Video. Häll upp en stor kopp kaffe och luta dig tillbaka och njut av knappt 40 minuters blandning av bilder (utan ljud) och filmer (med ljud). Det finns bilder/filmer från träningar och tävlingar i t ex Sandhamn, Marstrand, Kiel, Haag, Nynäshamn, Saltsjöbaden, runt Gotland och Gdansk…

Säsongsavslutning!

Ikväll hade Team Pro4u sin traditionsenliga säsongsavslutning. Trevlig middag & dryck och lite säsongsnostalgi med bilder och film!

Årets sista träning idag

Team Pro4u körde manöverträning med mycket stagvändningar och gippar idag med en ny person ombord som kommer ta en trimroll till nästa säsong. Fina förhållanden var det på Trälhavet!

45826247_2091545674240923_1466103531919376384_n

Segelfys igår…

Team Pro4u kör som tidigare år segelfys med PT Cecilie under vintersäsongen och här är gänget som körde ett rejält flåspass igår. En första test/inmätning har gjorts när vi började och kommer följas av två till innan nästa seglingssäsong startar.

Segelfys 22 okt 2018

Team Pro4u är ”Årets havskappseglare”

Team Pro4u, tävlandes i First 36.7 ”Malin” för KSSS, fick igår utmärkelsen Årets havskappseglare (Nakterhuset) för år 2018. Teamet som fick detta är de åtta som seglat ordinarie i Team Pro4u åren 2017 och 2018 och de är: Patrik Forsgren, Anders Mårtensson, Joakim Hoppe, Anders Björk, Oskar Hellblom, Johan Tuvstedt, Oskar Sömermaa och Peter Thorwid.

Motiveringen till priset ”Årets Havskappseglare” som går till Patrik Forsgren och Team Pro4u, KSSS, är enligt Svenska Seglarförbundets hemsida:

För framstående internationella resultat inom havskappsegling 2018, med ett VM guld och brons i Haag som kronan på verket. Teamet har visat att deras långsiktiga, metodiska satsning på havskappsegling resulterat i extraordinära resultat i Nordeuropa de senaste sju åren.

nakterhus-326x245

Nakterhuset

Vi är oerhört glada och tacksamma att vi fått detta pris och vi ser det som ett bevis på att den målmedvetna och långsiktiga satsning vi haft på att placera oss bra i de årliga internationella mästerskapen i havskappsegling betalat sig. Resultaten sedan 2012 är att Team Pro4u vunnit Amatör EM och VM guld varje år – dvs sju år i rad, vi vann EM-guld totalt 2017 och 2015 och tagit medalj totalt i EM och VM varje år.

Team Pro4u EM 2017 Nr 6

Team Pro4u. Övre raden från vänster: Joakim Hoppe, Oskar Sömermaa, Anders Björk och Oskar Hellblom. Nedre raden från vänster: Johan Tuvstedt, Anders Mårtensson, Peter Thorwid och Patrik Forsgren.

– Havskappsegling med en båt med åtta personer är lite som tiokamp och det gäller att ha koll på många områden som t ex projektledning, fart, segel, ekonomi, teambuilding, manövrar, båtoptimering, väder, logistik mm och vi kanske inte är bäst på något men vi har lyckats hålla en hög nivå inom de flesta områden under en lång tid och helheten är det som räknas och som gett oss de framgångar vi haft, säger Team Pro4u’s skeppare och ägare Patrik Forsgren.

Detta är nu också tredje gången som Team Pro4u, tidigare år med delvis annan besättning, får denna utmärkelse efter att tidigare ha fått den 2014 och 2012. Vi är väldigt stolta att hela tre gånger fått denna fina utmärkelse och vi tackar Svenska Seglarförbundet samt Svenska Havskappseglingsförbundet!

DS5D0701.jpg

Alla årets seglare.

Vidare är inte en sådan långsiktig satsning som vi gör möjlig utan stöd från våra partners och speciellt vår huvudsponsor Pro4u. Våra familjer och arbetsgivare runt om teamet är också viktiga för att vi skall kunna lägga det engagemang och tid (drygt 40 dagar tävling och träning under 2018) som krävs att hålla oss kvar på en hög nivå. Vi säger stort tack till alla dem som stödjer oss!

DS5D0636

Patrik tar emot utmärkelsen för Årets havskappseglare.

Vårt huvudsakliga mål 2019 blir EM som då går på hemmaplan i Sverige och Oxelösund vilket vi ser fram emot mycket! Följ oss gärna framöver.

Föregående
Nästa

PRENUMERERA PÅ NYHETSBREVET