Inlägg

Team Pro4u trea i North Sails ORCi Cup

Under 2018 ingick fyra ORCi tävlingar i North Sails ORCi Cup och vi lyckades vinna de tre där vi deltog och dem var Sandhamn Open lördag och söndag samt KSSS Indian Heat Regatta. Tyvärr krockade ÅFOR i år med våra förberedelser inför VM i Holland så det hanns inte med i år för vår del.

Vi slutade på 47 poäng på en tredje plats. Vann gjorde Patrik Björklund i  X-41 Magic Mix och tvåa kom Håkan Forslund i Sydney 40 Rush – stort grattis säger vi till er!

Resultaten finns på SHF’s hemsida här: http://shf.nu/orci-cup-2018-2019/resultat-north-sails-orci-cup-2018/

Vi tycker cupen är ett bra och roligt initiativ från Svenska Havskappseglingsförbundet, KSSS och North Sails och ser fram emot 2019 då preliminärt följande fyra tävlingar ingår:

 • Sandhamn Open, 8-9 juni
 • ÅF Offshore Race, 30 juni – 4 juli
 • ORCi SM vid Sandhamnsregattan, 8-10 aug
 • KSSS Indian Heat Regatta, 14-15 sep

1-SWE-NS-ORCi-Cup_WebAd_800x200px-768x192

 

Vinst i KSSS Indian Heat Regatta idag!

Idag avslutades KSSS Indian Heat Regatta med två seglingar i propagandaväder för segling med sol och medelvind och generellt mycket fina förhållanden på Baggensfjärden.

Vi lyckades behålla vår ledning från igår och tog en seger i hela regattan. Vår serie i de totalt sex banseglingarna var: 1, 1, 1, 2, (4), 1 som gav totalt 6 poäng efter att en segling räknats bort. Vi har seglat stabilt och bra även om förhållandena var svåra med mycket vrid och byar. Manövermässigt har helgen flutit bra.

Tyvärr var vi inblandande i en olycklig incident före starten av sista racet då vi blev påkörda av en båt som kom från babord och vi blev då tryckta upp mot andra båtar i lovart och totalt sex båtar blev inblandad i incidenten. Lyckligtvis inga personskador men en del plastjobb mm kommer det att bli.

Vi tycker det var kul att hela 22 båtar kom till start och en bit över 200 seglare tävlade under helgen. Vi tackar också KSSS för ett väldigt bra och trevligt arrangemang med frukost och after sail mm samt bra och rättvisa banor med bra information till oss seglare under tävlingen!

Tvåa på regattan kom Mats Victorin i en X-332 Sport på 15 poäng och trea kom Jonas Anderssson i en Farr 40 OD på 25 poäng.

Resultaten finns här: http://race.ksss.se/Documents/Resultat2018/KSSS%20Indian%20Heat%202018%20Final.html

Vi ser fram emot att återkomma till denna trevliga regatta nästa år! Detta var nu den sista tävlingen för säsongen med ”Malin” men några i teamet fortsätter med en del J70 seglande ett tag till.

20180916_151416

Ledning efter dag ett av Indian Heat

Idag tävlade vi i KSSS Indian Heat regatta och vi har kört fyra banrace på baggen. Vi leder efter dag ett med tre spikar och en 2:a plats i det fjärde racet. Det har varit roliga seglingar med utmanande förhållanden i vridiga och byiga vindar mellan ca 10-20 knop med först lite regn och sedan senare på dagen fint väder och sol. Vi ser fram emot imorgon med de två avslutande racen och hoppas kunna behålla ledningen.

Resultat efter race 1-4: http://race.ksss.se/Documents/Resultat2018/KSSS%20Indian%20Heat%202018%20R4.html

DSC_6253

Tampar – rätt produkt på rätt plats

Robline, artikel 3 av 3. Har ni missat tidigare artiklar ligger alla tre under fliken ”Segla bättre”.

För att få ut maximal prestanda från linorna handlar det också om att ha rätt lina på rätt plats. Beroende på användningsområde ombord har vi haft lite olika kriterier för de olika tamparna. När det gäller fall till fock och stor har vi efterfrågat tampar med låg vikt, låg töjning och hög brottslast. Valet föll här på Admiral Pro med STS-kärna. STS, ”Stronger than steel”, är en specialbehandlad och försträckt dyneema SK78 som uppfyller våra kriterier gällande vikt, töjning och brottslast. Denna tamp har möjliggjort för oss att minska dimensionen på fallen vilket leder till minskat luftmotstånd utan att tumma på säkerheten när det gäller brottslasten. Denna kärna tillsammans med ett hölje som håller för ett tryck i avlastare gör att linan passar perfekt till fall.

När det gäller våra fockskot har vi ställt större krav på slitstyrkan då dessa tampar ligger på winch och därmed utsätts för högre mekaniskt slitage och nötning. Här föll valet på Admiral 10000 som tack vare sitt Technora/polyester-hölje har en mycket hög slitstyrka och bra kontroll på winchen. För att fästa dessa skot i focken använder vi oss av softschacklar vilket är lättare men också mycket mer skonsamt mot båt och rigg istället för metallkrokar.

För spinnakerskot och gajar föll valet även där på Admiral 10000 då dessa tampar också ligger på winch och har ett högt slitage. För att få en så lätt tamp som möjligt som inte tynger ner spinnakern valde vi att gå ner en dimension för spinnakerskotet och på samma sätt som med focken använda oss av softschacklar.

Då vi har väldigt många trimtampar har det också varit väldigt viktigt för oss att kunna skilja dem åt med färg för att underlätta i stressiga situationer. Tack vare att Dinghy Control finns i många färger slipper vi problem med tampar av samma färg och kan ha en specifik färg till varje trimfunktion.

Robline artikel 3

Notera: Team Pro4u har ett formellt samarbete med Teufelberger, och denna artikel är en del av detta samarbete. Juridisk sett är detta reklam, men vi står för det vi skriver, oavsett relation med andra parter.

Träning och filmning igår kväll

Igår hade vi vår sista träning inför KSSS Indian Heat Regatta i helgen. Det var byigt och ganska mycket vind på Stora Värtan med upp till 30 knop i perioder. Det var svårt att få till ett riktigt flyt i den extremt byiga vinden men bra ändå att öva på det. Sammanfattningsvis gick väl seglingen sådär med potential för förbättring!

Vi hade också besök av Pia L´Obry och Philip Karlberg på båten som skall spela in en film om manövrar mm. Vi återkommer i detta ämne. Kanske inte helt optimala förhållanden hade vi för att ”hinna med” instruktioner i upp till 30 knops vind men hoppas dem fick med lite bra filmning!

20180912_173947

20180912_173950

20180912_173845

Lyckan av ett professionellt splitsningscenter!

Robline, artikel två av tre

Kappsegling på toppnivå kräver väl fungerande löpande rigg, skot och trim, precis som vi beskrev tidigare. En stor del i funktionaliteten kommer av att vi kan nyttja smidiga skalade delar, snygga övergångar och bra ändtermineringar precis där de gör mest nytta.

Tack vare vårt samarbete med Robline har vi fått möjligheten till att få hjälp med många specifikt anpassade lösningar på våra tampar. Alla fall är skalade för att få ner vindmotstånd och vikt. Tidigare har vi ej vågat gå ner i dimension på grund av risken att tampen ska glida i avlastaren. Med Robline fick vi hjälp att helt sömlöst göra förtjockningar så att tampen är tjockare i avlastaren och vi har tack vare det kunnat gå ner ytterligare i dimension och ytterligare minska vindmotståndet.

Ett exempel är vår lift och vårt spinnfall som är 8mm i haländan men bara dryga 5 i den skalade delen. Spinnfallet har dessutom fått en förtjockning där den går genom avlastaren och är då drygt 11mm vilket gör att den garanterat sitter. Alla övergångar är mycket smidiga och känns knappt när de går genom slitsar eller avlastare. Dessa två fall ligger utanpå nästan hela masten under alla motvindsbogar och därför är det givetvis centralt att de har så lite luftmotstånd som möjligt!

Det vi framförallt har uppskattat med de skalningar, splitsar och övergångar vi fått från Robline är:

 • Bra hantverk
 • Smidiga övergångar
 • Helt sömlösa förtjockningar för avlastare. Viktigt för att kunna gå ner max i falldimension
 • Mycket stor precision var detaljerna hamnar på tampen
 • Snygg finish, det där lilla extra.

Alla splitsar, taglingar och avtunningar är gjorda på en hantverksmässigt mycket hög nivå. Detta har möjliggjort för oss att dra i alla tampar direkt från leverans och börja använda dem på direkten. Detta har även underlättats av de snygga pilotöglorna som tamparna avslutats med.

Notera: Team Pro4u har ett formellt samarbete med Teufelberger, och denna artikel är en del av detta samarbete. Juridisk sett är detta reklam, men vi står för det vi skriver, oavsett relation med andra parter.

Team Pro4u 11:a på NSS Skärgårdssegling

Igår tävlade vi i NSS Skärgårdsregatta (f.d. Hyundai Cup) och det var 105 anmälda båtar, varav 101 tog sig i mål. Tävlingen är en SRS tävling med jaktstart och vi startade som 63:e båt.

Totalt sett seglade vi relativt väl och kom 11:a av de drygt 100 båtarna. Det var inte helt våra förhållanden gällande vind och banben för att kunna få en topplacering och hade vi seglat ”perfekt” gällande segelval, vägval och manövrar hade vi kanske kunnat vara några platser bättre men ändå inte haft med den absoluta täten att göra. Vindmässigt var det minskande vind under dagen och lätta vindar, vid start blåste det ca 12 knop för att sedan minska kontinuerligt under racet.

Resultatlistan ser inte ut att ha kommit online ännu men bild nedan på de 20+ första båtarna.

Ingen automatisk text tillgänglig.

Vann racet gjorde Rolf Erixon med Piano (för andra året i rad), två kom Mithril med Richard Isby och trea kom Farr 30 Cheyenne med Anders Helmrich. Vi gratulerar alla tre medaljörer! Tack också till arrangörerna av tävlingen.

Komplett resultatlista finns här nu: http://idrottonline.se/NynashamnsSS/globalassets/nynashamns-ss-tavlingskommitten/dokument_2018/Resultat_enskrov_2018.pdf

 

Rätt tamp – vilken ände börjar man i?

Allt trim ombord hos Team Pro4u är kopplat till en tamp/trimlina/fall eller annat tågvirke. Vi har valt bort hydraulik och det enda trim vi åstadkommer utan att dra eller winscha är vårt stående riggtrim.

Då vi seglat båten i 13 säsonger har vi lärt oss vad som funkar och vad som är mindre bra, ur förslitningssynpunkt, trimhänseende och ur inte minst säkerhet. All löpande rigg och allt tågvirke och trimtampar är naturligtvis bytta många gånger och vi har lärt oss vad vi behöver för att båten ska kunna prestera på topp.

Vår målsättning är att varje tamp vi byter ska vi byta till en där vi får lite bättre funktion tack vare minskad töjning, bättre hållfasthet, bättre slitstyrka eller helt enkelt bara bättre hanterbarhet. Vi har i år börjat segla med fall, skot och annat tågvirke från Robline och även om vi är kräsna har vi mycket gott att säga tack var förbättrad hanterbarhet, minskat trassel och mindre luftmotstånd som det lett till. Vi har fått hjälp att välja rätt kombinationer och lärt oss vad ett professionellt splitsningscenter kan göra med skalningar, förtjockningar och öglor på rätt ställen.

Tampar ser mer och mer lika ut på utsidan, medan kärna och fibrer antingen förfinas eller förbilligas, då är det superviktigt att ha en bra kontaktperson som hjälper dig göra rätt val och som också ifrågasätter om det du alltid kört verkligen är optimalt eller exempelvis om en tamp med extratunn kärna kan minska ditt luftmotstånd signifikant för ett visst fall.

Här hjälper också rätt råd till att korta läroprocessen och du kan dra nytta av andra toppseglares erfarenheter via din kontaktperson.

Några av våra viktigaste lärdomar som vi gärna delar med oss av är:

 • Mindre luftmotstånd och oftast bättre hanterbarhet genom mindre dimensioner. Om det rör sig i avlastare och råttor, underhåll dem, vät tampen eller i sista hand byt kammarna, men att ha tjocka tampar enbart för att det ska sitta är i längden inte snabbt.
 • Skala alla ändar och se till att göra det snyggt / sömlöst. Ökad hanterbarhet, mindre luftmotstånd.
 • Snygga smidiga ögonsplitsar i ändarna gör att du snabbt kan loopa i hakar / byta till andra.
 • Softschacklar som sys med ett enkelt stygn sitter kvar bra i ändarna och kan lätt bytas om de blir slitna.

Notera: Team Pro4u har ett formellt samarbete med Teufelberger, och denna artikel är en del av detta samarbete. Juridisk sett är detta reklam, men vi står för det vi skriver, oavsett relation med andra parter.

20180714_153235

Föregående
Nästa

PRENUMERERA PÅ NYHETSBREVET