Inlägg

Nya kölen börjar ta form!

Nu är det stora jobbet med Malins nya köl färdigt. Bulben är på och fenan har hyvlats ner och har (nästan) de mått den skall ha nu. Snart blir det spackling och slipning ett antal varv för att få perfekt finish också.

20190215_202743

Igår kväll blev det ännu en kväll med elhyvel och slipmaskin…

Det har ju hyvlats bort en del bly.

20190215_202727

Det kommer bli en snabb köl!

20190215_202805

Nya i Team Pro4u till 2019

Till nästa säsong kommer Team Pro4u förändras en aning och vi kommer ta in tre nya team medlemmar i den ordinarie besättningen och en som byter position. Det blir en stor förändring för oss efter att ha kört samma besättning nu i två hela säsonger 2017 och 2018. Roligt att vi redan fått två bra tillskott till ordinarie teamet och vi kommer presentera dem här en och en. Vi söker dock en duktig stortrimmare (möjligen fock) till nästa säsong då vår tänkta person tyvärr hoppade av.

Vi tackar också Johan Tuvstedt, Peter Thorwid och Oskar Sömermaa som valt att pausa lite i alla fall från det ordinarie teamet.

En ny person till det ordinarie teamet är Sven Eriksson vilket vi är glada för! Nedan är en bild och presentation av Sven.

IMG_6172 (2)

Sven Eriksson. Född och uppvuxen i Sandviken och flyttade 1987 ner till Stockholm för högskolestudier på KTH, Farkostteknik/Skeppsbyggnad.

Jag kommer att vara fock/genua trimmer på Malin.

Jag började segla Optimistjolle som 10-åring och efter några år blev seglingen större delen av mitt liv, med kappsegling runt hela landet. Med Storsjön som hemmaplan blev jag fostrad av nyckfulla vindar och därmed bra på att läsa vindändringar. Jag fortsatte med E-jolle och utöver riksnivå blev det även tävlande i Europa. Jag slutade kappsegla när jag började studera, men efter ett par år blev det några år med mycket Express-segling (som taktiker) tillsammans med Patrik samt långseglingar över medelhavet och till Västindien.

När barnen blivit lite större seglade jag ett år på Malin (fördäcksgast) samt några Gotland Runt. Även en del shorthanded (Watski2Star, Roslagen Sea Race och Lidingö runt) på Malin tillsammans med Patrik.

Jag är nu tillbaka på Malin/Team Pro4u igen för att få kappsegla på hög nivå med ett extremt seriöst och härligt gäng erfarna seglare. Jag ser mycket fram emot att få utvecklas som seglare och trimmer och att få arbeta metodiskt med alla bitar som hör till seglingen.

Till vardags arbetar jag på Symetri AB där jag främst jobbar med och leder området simulering och beräkning. Mestadels som konsult inom FEM&CFD (hållfasthet, strömning och värme) men även en hel del utbildning där jag främst lär ut hur man snabbt och effektivt räknar på svetsade förband så det inte brister eller spricker på grund av utmattning.

Jag gillar naturen och att få både följa och nyttja dess krafter. Så under en tid var jag segelflygare och har även dykcert. Och jag åker gärna både skidor och bräda på vintern.

ÅF Offshore Race 2019 – Teaser 90 sek

Kolla in videon från KSSS inför ÅFOR 2019 – vi i Team Pro4u finns med ca 12 sek in i videon. Vi kommer vara med i årets ÅF Offshore Race (missade tyvärr 2018 pga VM i Holland).

Team Pro4u i Ramundberget!

Den gångna långhelgen passade Team Pro4u på att åka upp till Ramundberget för att åka skidor både utför och på längden och ha allmänt roligt. Det blev en lyckad och trevlig helg med riktigt bra förhållanden!

20190126_185749

20190126_092723(0)

Nya kölen börjar ta form!

Jobbet med ombyggnaden av kölen pågår för fullt. Motorsåg och elhyvlar jobbar på för att göra fenan smalare och med en bättre profil samt att göra plats för den nya bulben nertill.

Patrik om vad som nu är kvar:

Nu ska bulben bli 50mm längre och 7mm tjockare runt om. Sen gjutning. Fenan börjar närma sej spackling. Ser ut som en snabb köl, ett snabbt roder på ett balanserat, deplacerande skrov utan krusiduller tycker en nöjd och stolt båtägare.

Så här ser kölen ut nu:

49896357_2427080500652622_2154758150073352192_n

Så här (som nedan) såg den ut från början – ser ut att vara snabbare nu!

img_9826

Årets havskappseglare Team Pro4u summerar säsongen

Team Pro4u har gjort en säsongssummering av ännu en framgångsrik säsong 2018 med bl a amatör VM-guld från havskappseglings VM i Holland, segrar i Sandhamn Open och Indian Heat Regatta och ett antal pallplatser samt utmärkelsen ”Årets havskappseglare”.

Team Pro4u har haft ännu en bra säsong 2018, dels har vi haft riktigt kul och kunnat utveckla och förbättra oss på flera områden och dels har resultaten varit bra och vi har nått våra målsättningar. Vi har summerat vår säsong 2018 i nedan presentation (tryck på länken nedan så kommer man till en Presentation på 17 sidor alternativt titta på Videon på 2:17 under länken):

Team Pro4u – Summering av säsongen 2018

Det har varit ännu en rolig säsong där vi fått besöka och segla i många roliga ”seglingsmetropoler” som Sandhamn, Marstrand, Kiel och Haag. Fantastiskt kul också att vi också lyckats behålla vår svit att för sjunde året i rad sedan 2012 ta guld i amatörklassen och vara på pallen i öppna klassen på VM/EM i havskappsegling. Sedan att till sist få utmärkelsen Årets havskappseglare är vi ju också stolta, tacksamma och glada för, säger Anders Mårtensson trim.

Vi fortsätter nu vår satsning mot nya mål enligt ”Projektets” målsättningar där ständiga förbättringar är ett viktigt ledord. Under 2019 är vårt huvudmål ORC EM i Oxelösund i augusti. Vi planerar också tävla i Viggan Open, Lidingö Runt, Gullviverallyt, Sandhamn Open, ÅF Inshore Race, ÅF Offshore Race, ORC SM och Indian Heat Regatta.

Team Pro4u VM 2018 nr 1

Vi ser med tillförsikt fram emot ännu en spännande säsong men det gäller att aldrig stå still och ständigt jobba med förbättringar då konkurrensen på mästerskapen ökar hela tiden, vi tror mycket på den nya kölen samt en del andra saker vi förbättrar på båten denna vinter! En annan sak som är viktig för oss är att öka intresset för havskappsegling bland yngre och därför har vi tillsammans med KSSS utvecklat ”KSSS Offshore Clinic” där vi under vintern/våren/sommaren kommer ha teori och praktikpass i havskappsegling – passa på och sök senast 31 januari 2019 via KSSS hemsida (för KSSS medlemmar 16-30 år), säger Patrik Forsgren skeppare & ägare.

Vi tackar alla som tränat och tävlat med oss, alla konkurrenter och arrangörer, vår klubb KSSS alla partners/leverantörer och speciellt vår huvudsponsor Pro4u, pro4u.se.

Tack också till alla som följer vår Blogg, Facebook sida, artiklar och nyhetsbrev och hoppas ni följer med framöver också på vår resa mot nya mål!

Blogg: swe88.wordpress.com

Facebooksida: Pro4uSailRacingTeam

Slutligen önskar vi alla en God Jul och ett Gott Nytt År!

Team Pro4u VM 2018 nr 2

Malins nya köl!

Den stora förbättringen av Malin denna vinter är att bygga om kölen. Häromdagen flyttades Malin inomhus och arbetet med kölen kan påbörjas. En hel del tankar och beräkningar ligger bakom den design av kölen vi slutligen valt och vi har samarbetat med Farr Yacht Design.

Nedan är en modell av den nya kölen (blå) och den gamla (röd).

47681776_2375545802472759_1414443678167990272_n

Här är Patriks tankar om den nya kölen.

Samma RM (Rätande Moment) och samma deplacement. Vi minskar djupgåendet med ca 5 cm och båten får ett djupgående kring 2,19 m istället för 2,24 m som idag. Vi och den expertis vi använt tror att vår nuvarande köl har haft dåliga egenskaper i låg fart på kryss, stor anfallsvinkel och i skvalp. Det stöds av vår empiri. Med den nya bulben hoppas vi bli av med de svaga registren och även få en liten förbättring i övriga vindstyrkor o vinklar. Vi gör också en liten uppdatering av profilen på fenan.  Sammanfattningsvis blir kölen mer ”middle of the road” vilket jag hoppas ska vara bra när Malin ska fungera i många år framöver och i flera olika mätregler.

Igår gjordes mätning och förberedelser på kölen inför att den skall sågas av för att ge plats för den nya bulben – vid det nedre strecket kommer kölen att sågas av.

IMG_9827

KSSS Offshore Clinic

Vill du bli en riktigt vass havskappseglare? KSSS Offshore Clinic – en ny utbildning som startar i början av 2019. KSSS Offshore Clinic arrangeras av KSSS i samarbete med Team Pro4u. Läs mer och ansök på KSSS sida om du är intresserad. Hoppas vi ses!

Team Pro4u VM 2018 nr 5

Tack från oss!

Svenska Seglarförbundet gjorde igår nedan inlägg om oss. Vi tackar ödmjukt för det och vi tycker det är roligt att havskappsegling uppmärksammas! Vi satsar vidare mot nästa säsong med bl a ÅFOR, SM och EM. Vi hoppas också kunna förlänga vår svit som vi har under åren 2012-2018 enligt nedan för åttonde året i rad.

  • VM och EM guld sju år i rad sedan 2012 som bästa amatörbåt
  • Medalj totalt i VM och EM sju år i rad sedan 2012

Dagens hyllning och ett stort grattis 🎉går till Pro4u Sail Racing Team som i år fått Svenska Seglarförbundet utmärkelse Årets Havskappseglare🏆. Detta professionella amatörteam står aldrig still. De utmanar och ifrågasätter ständigt sig själva 👊 och sin satsning vilket leder till imponerande resultat. Det är tredje året Skepparen/projektledaren Patrik Forsgren mottagit priset🤩 och motiveringen är: ”För framstående internationella resultat inom havskappsegling 2018, med ett VM guld och brons🥉 i Haag som kronan på verket. Teamet har visat att deras långsiktiga, metodiska satsning på havskappsegling resulterat i extraordinära resultat i Nordeuropa de senaste sju åren”. 📸 Sander van der Borch
#åretshavskappseglare #ksss

37296240_643104909379542_4149320977852923904_o

Team Pro4u 2018 summerings Video!

Vill ni se vad som hände Team Pro4u den gångna säsongen? Vi har gjort en summering av 2018 (samt lite från 2017) i form av bilder och filmer i en lång Video. Häll upp en stor kopp kaffe och luta dig tillbaka och njut av knappt 40 minuters blandning av bilder (utan ljud) och filmer (med ljud). Det finns bilder/filmer från träningar och tävlingar i t ex Sandhamn, Marstrand, Kiel, Haag, Nynäshamn, Saltsjöbaden, runt Gotland och Gdansk…

Föregående
Nästa

PRENUMERERA PÅ NYHETSBREVET