Inlägg

Gotland Runt start på lördag

Vi ser mycket fram emot att få kappsegla Gotland Runt i år igen efter att det blev inställt förra sommaren. Dock är inte allt som vanligt och t ex en anpassning är att lägga starten över två dagar. Vi som seglar i ORCi klassen kommer starta på lördag och vi startar kl 11:00. ORCi klassen har totalt 32 båtar. Se startlista här: https://www.ksss.se/globalassets/gotland-runt/gr2021/dokument/saturday_orci_mh_sh.pdf

Tyvärr blir det heller ingen öppen båt i år och vi får hoppas att träffa er alla som brukar komma förbi båten till nästa Gotland Runt då vi hoppas att landaktiviteterna också är tillbaka.

Men man kommer kunna följa oss under racet i år på flera sätt:

När vi kappseglade Gotland Runt senast var det ju rejält blött, kallt och blåsigt men det gick ändå bra och vi lyckades vinna vår klass (bilderna från GR 2019). I år hoppas vi på lite bättre väder med värme och medelvind…men man vet ju aldrig hur det blir.

Vi ser fram emot årets segling och vi kommer att köra med vårt ordinarie team på 9 personer vilket är roligt. Vi kommer som vanligt ha en hög målsättning och att vara med och fightas bland topp 3 är vad vi vill.

Nedan är teamet som kappseglar årets Gotland Runt:

  • Emil Forsgren, fördäck
  • Hugo Christensson, mast
  • Zacharias Krafft, keyboard
  • Thomas Tennström, focktrim
  • Anders Björk, spinntrim
  • Peter Thorwid, taktik
  • Roger Nilson, strategi & navigation
  • Patrik Forsgren, rorsman & skeppare
  • Sven Eriksson, stortrim

Team Pro4u Finska mästare!

Idag avslutades Open Finnish ORC Championship / BOW och vi lyckades vinna mästerskapet och är nu Finska klass C mästare! Planen var att få till minst två race idag men tyvärr tog vinden slut och efter flera timmars väntan så fick vi till slut till ett race där vi slutade på tredje plats.

Vi fick serien 1, 2, 1.2, 3 totalt 7.2 poäng. Resultaten finns här:

https://data.orc.org/public/WEV.dll?action=series&eventid=cxiic&classid=C

Vi tackar också arrangörerna för en bra tävling och trots tuffa förhållanden med väldigt lite vind fick man trots allt till ett mästerskap! Väldigt trevlig prisceremoni där den svenska nationalsången också spelades för oss. Vi kommer gärna tillbaka en annan gång och seglar i Helsingfors.

Team Pro4u leder Finska mästerskapen

Baltic Offshore Week (Open Finnish ORC Championship) fortsatte idag med andra dagen och idag kappseglade vi en offshore bana på 30 distans i fortsatt strålande sol och lätta vindar mellan 4 och 12 knop.

Vi seglade ett riktigt bra race där vi hade bra fart i båten, gjorde bra vägval och manövrar och tog en spik till i mästerskapet. Totalt har vi nu efter tre seglingar serien 1, 2 och 1.2 med en total på 4.2 efter att havsracet räknats upp med 1.2. Resultaten finns här:

https://data.orc.org/public/WEV.dll?action=series&eventid=cxiic&classid=C

Det var också tävlingens andra race där vi tog line honors i klassen (om man räknar bort en båt idag som inte körde banan rätt).

Arrangörerna hade lagt en rolig och bra bana med ca 15 rundningar och vi seglade runt på knappt 7 timmar. Det var både rejäla kryssar och länsar varvat med lite halvvindar och lite djungel runt öar. Det var svårseglat eftersom vinden var rejält skjuvad och det var stor skillnad på trimmen mellan bogarna och det förändrades hela tiden så det blev omväxlande extremt mycket twist i seglen och ingen alls på bogen efter. Det gällde att vara alert hela racet och vi trimmade om konstant på ett oftast ganska bra sätt.

Imorgon avslutas kappseglingen med förhoppningsvis 2-3 banrace. Vi siktar förstås på att fortsätta segla bra och vi hoppas att det blir tillräcklingt med vind och prognoser ser väl inte jättebra ut men vi håller tummarna!

Ledning efter BOW dag 1

Planen var att tre banrace skulle seglats idag men pga att vinden dog ut under förmiddagen blev det till slut bara två race efter en lång dag på havet med en hel del väntan i solskenet.

Vi lyckades bra och i första racet med riktigt lätta och luriga vindar hittade vi och gjorde det mesta rätt och kunde ta en spik. När vi till slut kunde starta dagens andra race hade vinden ökat till ca 14 till 16 knop och det blev en tilltrasslad situation i starten , vi hade fel segel plus att det kom ett fördelaktigt vrid på andra kanten gjorde att vi kom efter lite på första delen av första kryssen men sedan seglade vi bra och jobbade oss upp och slutade på en andraplats i racet.

Resultaten finns här: https://data.orc.org/public/WEV.dll?action=series&eventid=cxiic&classid=C

Imorgon tror vi planen blir att köra ett havsrace men det är inte helt bestämt ännu. Tyvärr ser väl prognosen för vinden inte helt bra ut men vi får hoppas att det blåser så att vi kan kappsegla!

BOW börjar imorgon

Team Pro4u är på plats i Helsingfors för vår första internationella kappsegling sedan sommaren 2019 och det känns kul att vi förhoppningsvis börjar se slutet på denna pandemi och att internationell kappsegling är möjligt!

Baltic Offshore Week startar imorgon och det är ca 28 båtar med och det skall bli roligt att tävla mot den Finska ORCi flottan. De ser ut att bli ganska lätta vindar och fint väder i helgen och man planerar 7 race totalt, 6 banrace och 1 havsrace.

Idag har vi varit ute och tränat och haft en väldigt fin dag där vi tränat kortbana och starter och sedan på eftermiddagen kryssade vi ut till startområdet och sedan fick vi en fin läns hem. Imorgon tror vi att det kommer bli 3 banrace och vi ser fram emot detta!

Mer information och senare resultat finns på BOWs hemsida:

https://balticoffshoreweek.org/

Sandhamn Open avslutat

Under helgen seglades Sandhamn Open med två planerade separata tävlingar. I fredags kväll startade havsracet på drygt 50 distans i mycket lätta vindar och efter 17 timmars segling slutade vi på tredje plats i ORCi klassen. Det var ett roligt race där det gällde att hitta vinden.

Resultaten finns här: https://www.ksss.se/globalassets/resultatarkiv/2021/orci-resultat.pdf

Vi seglade generellt ganska bra med i stort bra vägval även vinden vred på ett för oss felaktigt håll ett par gånger. Vi fick möjlighet att träna offshore race där vi roterade på fler positioner, gjorde segelbyten och vi testade vaktlagen inför kommande offshore race som Gotland Runt och kommande mästerskap.

Foto: KSSS

Tyvärr tog vinden slut vid Alma på vägen hem och den sista biten tog väldigt lång tid.

Vi gratulerar Matador till vinsten och Stormtrooper till andraplatsen.

Far och son Forsgren

Idag skulle det ha blivit banseglingar men pga utebliven vind blev det tyvärr inga race, riktigt synd tycker vi som behöver få alla tävlingar vi kan som förberedelse inför kommande VM.

Men istället kunde man ju bada…

Vi tackar arrangörerna för en bra tävling och banan på havsracet var bra och precis lagom lång!

Foto: Team Pro4u när inget annat angetts.

North Sails Offshore Clinic

Under helgen har vi varit med i North Sails Offshore Clinic på havet utanför Sandhamn. Väldigt många bra, nyttiga och roliga övningar har det varit för de tiotalet båtar som var med. Vi började i fredags eftermiddag med startträning samt kortare banträning, sedan efter en liten paus var det på fredagskvällen djungelbana och MOB träning – väldigt nyttigt och ganska svårt då det var mörkt och dimma.

Sedan körde vi på hela lördagen med mest djungelbanor på havet med mycket manövrar och olika vinklar att segla – kul och händelserikt! På lördagskvällen blev det ett ”nattpass” till och nu var det ännu mer dimma, mörkt, lite konstig sjö som gjorde det extremt utmanande att trimma och styra rätt och väldigt lärorikt. För att pusha oss själva lite så gjorde vi också flera segelbyten i dessa förhållanden och vårt fördäck har verkligen fått jobba hårt hela helgen och gjort det väldigt bra! Idag avslutade vi sedan med lite starter, kortare banseglingar och sedan fartträning båt mot båt.

Vi är också väldigt glada att vi haft Roger Nilson ombord under helgen och att ha ett sådant proffs med all hans erfarenhet är väldigt lärorikt på många olika sätt. Vi ser fram emot att ha Roger ombord mer under säsongen!

Vi riktar också ett stort tack till arrangörerna North Sails, KSSS och SHF som arrangerat detta och vi uppskattar verkligen att få träna på detta sätt tillsammans med andra båtar. Vi hoppas detta fortsätter igen nästa år och att ännu fler båtar tar chansen att vara med och utveckla sig, vi kan verkligen rekommendera det.

På vägen hem strax utanför Sandhamn träffade vi också på Childhood som var på väg till deras start – riktigt häftig båt.

Fin morgon för sjömätning

Samling 05:00 idag för sjömätning av Malin – fin morgon och känns som värmen kommer nu! Tack Johan Tuvstedt.

Vinst i Viggan Open träningssegling!

Idag seglade vi Viggan Open träningssegling på Trälhavet. Det blev sex roliga träningsseglingar i bra tempo med fina banor. Vi lyckades faktiskt vinna samtliga sex träningsrace enligt ORCi regeln och med ett borträknat resultat blev det en total på 5. Enligt SRS regeln kom vi 2:a i första racet men lyckades sedan vinna resterande fem träningsrace, med en borträknad blev det också en total på 5.

Resultaten från träningen finns här: https://www.sailwave.com/results/vigganopen2021.htm?fbclid=IwAR1SZ8rv24lNMmsDgt0OsDcBFRk1uhiha7S2cIfwtKdqWETxm6-YKx-czZ0

Det var roligt och väldigt nyttigt att få träna med flera andra båtar då vi tränat en hel del själva tidigare på säsongen. Vi är nöjda med våra seglingar idag, vi lärde oss en hel del och det finns flera saker att förbättra men i stort flöt det på fint! Stort tack också till arrangörerna av Viggan Open att ni ordnade en sådan bra träningsdag för oss seglare! Vi kommer gärna nästa år igen.

Filmer från starterna finns på Viggan Opens sida där även bilder kommer läggas upp senare: https://www.facebook.com/vigganopen

Bilden nedan från en annan tävling ett tidigare år.

Fin dag på havet!

Idag körde vi heldag på havet utanför Sandhamn igen. Lite mindre vind och vågor jämfört med förra lördagen, runt 16-20 knops vind och solsken, mycket fina förhållanden. Idag var fokus att köra fart med vår hårdvindsfock, hitta crossover mellan Jibtop och S3 i rådande vind, bana med manövrar i havssjö och till sist startträning. Riktigt bra träning har vi haft med flera bra lärdomar.

Föregående
Nästa

PRENUMERERA PÅ NYHETSBREVET