Gotland Runt 2024

En av årets stora höjdpunkter är nu seglad, Gotland Runt 2024! Både banan och vädret för årets upplaga av racet såg annorlunda ut, då starten gick ifrån Sandhamn och sträckte sig upp till Svenska Högarna innan det sedan bar av mot Gotland. I varierande väder- och vindförhållanden fick vi ett fint varv ute på Östersjön! 

Starten gick kl. 14:15 på söndagseftermiddagen, då vi, efter en trång och intensiv start, begav oss mot Svenska Högarna i lättvind och regn. Racet började med vad som var nära en sträckbog i början men blev sedan mer och mer en rak kryss. Trots noggranna studier av väderläget var det ostadiga prognoser in i det sista eftersom det lågtryck som rörde sig mot Östersjön och Gotland var oförutsägbart. Vid rundningen av Svenska Högarna ökade vinden betydligt samtidigt som regnet öste ner. Vi drog upp S3:an och gav oss iväg i en brant slör mot Gotland, men när vi inte längre kunde bära S3:an bytte vi till 3.3:an och tog därefter ett rev. Vi seglade en brant halvvind i några timmar med vindnoteringar på 27 knop, stora vågor och väldigt mycket regn. Därefter slog vi ut revet när vinden lättade något. Senare vred det höger långsamt till kryss och vi fortsatte för babord tills det motade så mycket att styrbord bar ner mot Fårö. I det skedet slog vi och bytte till 3.1:an.

Påväg ner mot Fårö, i höjd med Gotska Sandön hissade vi en jibtop och stagsegel då bogen återigen öppnade upp till halvvind. När vinden ökade satte vi på ett nytt rev. I närheten av Östergarn vred det mot och vi hissade vår mellanvindsfock, 3.2:an, slog ut revet och kryssade ner till Hoburgen. 

I vår färd ner mot Hoburgen var det märkbart för oss att de större båtarna hade fördel med vindvriden och kunde sträcka till skillnad från oss som behövde kryssa. 

Vi rundade Hoburgen under måndagskvällen och påbärjade resan tillbaka mot Sandhamn i en fin solnedgång och i lite lättare vindar. Vi satte upp S1.5:an och avnjöt en gemensam middag i sittbrunnen. Ett kort byte gjordes till S2:an. Då solen gått ner och vi närmade oss Visby ökade vinden något i samband med att kursen blev allt brantare. Vi bytte till S3:an som vi sedan körde med hela natten.  

Under tisdagsmorgonen kunde vi sedan byta både stagsegel och slå ut revet för att fortsätta mot Almagrundet. Vinden vred under morgonen vilket gjorde att resten av resan tillbaka bjöd på en fin läns i ökande vindstyrka med S2:an hissad. 

Vid Almagrundet bytte vi sedan till jibtop och stagsegel för att halvvinda mot mållinjen som korsades klockan 13:54 på tisdagseftermiddagen. Vi seglade alltså den cirka 350 sjömils långa banan på 47 timmar och 39 minuter vilket gav oss en tredjeplats i klassen. Samtliga resultat hittas här

I sin helhet är vi alla nöjda över tävlingen. Eftersom detta även var teamets första längre kappsegling tillsammans har vi tagit med oss en massa lärdomar som vi ser fram emot att applicera på nästa långsegling, som faktiskt äger rum om bara ett par veckor då det är dags för Roschier Baltic Sea Race med start i Helsingfors den 27 juli. 

Under Gotland Runt hade vi även ett kärt återseende med Roger Nilson som hängde med oss som navigatör. Tusen tack Roger för att du har delat med dig av ovärderlig kunskap ombord! 

Avslutningsvis vill vi tacka KSSS för en väl genomförd tävling, alla i teamet har under dessa dagar skapat så fina minnen tillsammans! 

Från vänster, Patrik (rorsman), Roger Nilson (navigatör), Emil (fördäck), Zacharias (mast), Thomas (taktiker, spinntrim), Claudia (trim), Sam (navigatör), Alvina (keyboard), Linnea (stortrim).