Baltic Offshore Week 2024

Den 12 – 16 juni befann vi oss i Tallinn på Baltic Offshore Week. Regattan inleddes med en träningsdag under torsdagen då vi även fick sällskap av den estniska båten Sugar med rutinerad besättning under eftermiddagen. Tillsammans körde vi fart mot varandra under längre kryssben, där vi både fick träna på besättningsplacering, segeltrim och maxhäng. 

Under fredagen seglade vi två bankappseglingar i varierande vindförhållanden. Den allt lättare vinden orkade inte hela vägen, vilket gjorde att dagens tredje race fick avbrytas under sista länsen i mål. 

På lördagen var det dags för offshore race. Banan var lite kortare, ca 38 sjömil lång, och sträckte sig till en fyr i Finska viken för att sedan leda oss tillbaka till Tallinn. Vi började med en lång kryss i lätta vindförhållanden som vi gjorde väldigt bra, men desto längre ut från land vi kom, ju lättare blev vinden. Början av länsen seglades i fortsatt väldigt lätta vindar (nästintill bleke) där många av gennakerbåtarna tyvärr drog ifrån. Med några få sjömil kvar fyllde det äntligen på och vi fick en fin avslutning på racet i cirka 9 knops vind och en S3:a på brant bog.

Regattans sista dag avslutades med en heldag av bankappsegling. Hela fyra race seglades på söndagen i fina och stabila vindförhållanden. 

Under helgen har samtliga i laget fått träna mycket på både snabba och intensiva manövrar, längre bogar samt lätta vindar. Det var hård konkurrens och inte de mest optimala förhållanden för oss som spinnakerbåt. Även om vi slutade precis under pallplats denna gång är vi alla nöjda över den givande helgen och redo att återvända till Tallinn för VM nästa år! Nu har vi även förberett båten ytterligare för lättvind med lättvindstylaskor på spinn-lättvindsskoten :). 

Vi vill rikta ett stort tack till arrangörerna på Kalevi Yacht Club och alla medtävlande som bjudit på hårt motstånd under samtliga dagar. Slutliga resultaten finns här

Nu är Malin åter tillbaka i hemmahamnen och teamet gör sig redo för nästa träningspass innan det sedan bär av till Sandhamn och Gotland Runt, hoppas att vi ses där!