Inlägg

Vinst i Viggan Open!

Årets första kappsegling Viggan Open på Trälhavet seglades idag i fint väder med omväxlande vindar, allt från 6 till 20 knop. Vi lyckades vinna kappseglingen både enligt ORC och SRS regeln med fyra spikar (och en tjuvstart). Alla resultat finns här: Resultat VO

Foto: Michelle Nadeau/Team Pro4u

Det var riktigt kul och nyttigt att få kappsegla med andra båtar och även om vi gjorde många saker bra med fina vägval och mestadels bra fart i båten finns det massor av detaljer att förbättra på träningarna som kommer.

Tack till arrangörerna av Viggan Open som gjorde det möjligt för oss att få en härlig dag på vattnet med väldigt bra kappsegling!

Foto: Seapax Viggan Open

KSSS SPRING BREAK 2022

Under helgen som gick höll KSSS en J/70 clinic på lördagen och kappseglingsträning på söndagen som vi deltog i. Båda dagarna bjöd på fina speglingsförhållanden med sol och perfekt vind.

Det blåste mellan 6-10 m/s så det var perfekt träning för oss i lite mera vind. Att få öva kryss och krysstrim, sättningar, nedtagningar samt gippar i lite mera vind är superbra och givande men vi inser också att vi har flera punkter kvar att jobba på

På söndagen var fem seglingar planerade och som genomfördes. Vi hade serien (2),2,2,1,1 och lyckades därmed vinna SPRING BREAK 2022. Hela resultatet hittas här

Tack till alla andra båtar som deltog och ett stort tack till KSSS som anordnade en grym helg!

J/70 Easter Camp Denmark

Över påsk har J/70 besättningen varit i Köpenhamn på träningsläger. Vi har mycket bra minnen härifrån i och med att vi körde EM här förra året. Danskarna bjöd nu ännu en gång på ett fantastiskt arrangemang både på land och på vattnet. Coacher var Ida Marie Baad Nielsen (representerade Danmark i 49erFX i OS i Tokyo), Michael Hestbæk (Olympier och America’s cup seglare) samt Claudia Rossi (3x Europamästare J/70 och Världsmästare i doublehanded mixed offshore). Väldigt hög nivå alltså. 

Dagarna bestod av två seglingspass med genomgång och debrief före och efter varje pass. Vi känner att vi har utvecklats mycket men även fått läxor från coacherna som vi jobbar vidare med. 

Nästa år hoppas vi på fler svenska och nordiska besättningar. 3-10 april kör danskarna samma upplägg igen men denna gång på Gardasjön i Italien och de hoppas på över 40 båtar från hela Europa! 
Redan kommande helg kör vi nästa träningsläger/regatta hemma på baggensfjärden!

Uppdatering följer

Bra träningshelg!

Team Pro4u började säsongens träningar förra veckan och vi har tränat hela denna helg. Idag var vi på havet utanför Sandhamn och det var riktigt fina förhållanden, 12-18 knops vind, solsken och lite havsvågor. Vi gjorde lite tester av inställningar till våra stagsegel segel och sedan körde vi rundbana med Alma som kryssmärke. Kul och nyttigt att få in våra nya i teamet också.

Nu fortsätter vi med träningar för att vara redo till årets första kappsegling, Viggan Open 8 maj.

Säsongen börjar snart…

Vi börjar förbereda för årets träningar med Malin som börjar i april – skall bli kul!

Hemsidan har uppdaterats och vill man se årets kappseglingsprogram finns det här: https://swe88.se/tavlingsprogram/. Vi ser fram emot att kappsegla SM i Nynäshamn, åka till Tallinn för Baltic Offshore Week och sedan åka till Hankö för EM.

Vi har också uppdaterat teamet för båda båtarna och det finns här: https://swe88.se/besattning/. Vi välkomnar speciellt Pontus och Emil A som nya till teamet (presentationer finns på hemsidan) och också jätteroligt att Joakim Hoppe kommer tillbaka som strateg/nav!

Vi är också tacksam för våra två nya Partners (Liros och OneDeisgnCenter) och dem kan ses här: https://swe88.se/partners/

Nu kommande vecka startar också KSSS Offshore Clinic och ett nytt gäng yngre seglare kommer genomgå kursen, läs mer här: https://www.ksss.se/traning/clinics/ksss-offshore-clinic/

Säsongspremiär på Primo Cup

De senaste dagarna har vi varit i Monaco och seglat Primo Cup, vilket är den största tävlingen för J/70 klassen under vintern, på en av världens mest prestigefyllda seglarklubbar: Yacht Club de Monaco. Hela 72 delatagare från 15 nationer. Detta var första tävlingen som det det halvnya J/70 teamet seglade tillsammans. Emil Forsgren är ny på trim positionen och Tomas Movin är ny på taktiker/storskots positionen. Kvar från tidigare säsong är Thomas Tennström på fördäck och såklart Patrik Forsgren som rorsman. Tävlingen var tänkt som en genomkörare inför säsongen samt att känna på vattnen inför VM:et i oktober.

Vi anlände på onsdagen, sjösatte och fick till räjäla träningspass på vattnet. Välbehövligt när Tomas bara suttit en dag i en J/70 innan. Redan nu insåg vi att detta skulle bli en tuff regatta med tanke på den lätta, shiftiga vinden i kombinaion med den extrema vågstorleken.

Dag 1 på regattan bjöd på lätta vindar från ostsydost som senare under dagen vred mot syd. Och STORA vågor från ett lite annat håll än vindriktingen som gjorde det väldigt svårt att hålla gången i båten. Första starten startade vi nära startfartyget och kom iväg bra och kunde välja vårt eget spår. Trots de svåra förhållanderna kände vi att vi hade okej båtfart och hängde bra på toppen. Men vi strulade till det vid första kryssmärket och tappade en 15-20 båtar. Vinden dojade, banan kortades och vi kom i mål som 46a. Andra racet för dagen startade vi i lä och fick en väldigt bra start och kunde slå framför fältet. Vi rundade första kryssmärket som 15nde, gjorde en bra läns och seglade upp oss till 10nde plats. Andra kryssen gjorde vi nästan ännu bättre än första och rundade femma inför sista länsen. Under sista länsen dojade vinden igen och vi tappade tyvärr till 15nde plats. Men nu visste vi att kommer vi iväg bra i starten så hänger vi på topbåtarna. Väldigt bra känsla.’

Dag 2 spenderas nästan hela dagen på land. Och då är Yacht Club de Monaco ett väldigt trevligt ställe att vara på. Vid slutet av dagen skickade racekomitten ut oss på vattnet och två startförsök gjordes innan flaggorna AP över A hissades och vi blev skickade iland igen. På kvällen var det regatta middag, ”Pasta Party”, där vi blev serverade en pastabuffe, charkbuffe samt efterrättsbuffe med höjdpunkterna från det italienska och franska köket.

Dag 3 Fick vi ihop tre race med bra vind från norr, trots att prognoserna förutspådde nästan ingen vind alls, vilket var väldigt roligt. Första racet blev vår sämsta segling för regattan med en dålig start och gick till fel kant. 51a plats i mål. I dagens andra och tredje race blev vi 20 respektive 17 efter relativt bra starter och smarta vägval.

Vi slutade tävlingen på 30nde plats av 72. Ett bra resultat med tanke på detta var vår första tävling tillsammans och att de bästa i världen var för träning inför VM. Vi vill gratulera vinnarna och rikta ett stort tack till arrangören.

Under tävlingen användes robotmärken vilket vi tycker var lite häftigt. En väldigt rolig syn dessutom när 72 båtar jagar och försöker pinga efter startlinjens lämärke när det kör iväg efter en knapptryckning på en iPad på startfartyget. Nu ska båten tillbaka till saltis men redan nästa vecka torsdag flyger laget till Montenegro för att segla Montenegro Sprint Cup.

Fortsättning följer

Alla resultaten hittas här

Pontus Dahl – Ny i Team Pro4u

Här kommer en presentation (se nedan) av vår senaste och sista nya ordinarie medlem i Team Pro4u ”Malin”. Åter igen en person med gedigen och lång seglingsbakgrund. Pontus kommer ta en försegeltrim position ombord. Få personer i teamet kommer in med en meritlista som Pontus har, han har bl a vunnit JNM i både optimist och E-jolle samt JSM, JEM och JVM i Zoom8.

 1. Vem är du?
 • Jag heter Pontus Dahl, är 26 år och kommer från och med i år segla försegeltrim ombord på Team Pro4u. Jag har spenderat en stor del av mitt liv på baggensfjärden seglandes för min moderklubb Boo Segelsällskap (BOOSS). Jag är en stolt båtägare till en Albin Cumulus (som ni ser på bilden), tillsammans med min bror. 
 1. Vad är din seglingsbakgrund?
 • Likt många så är min seglingsbakgrund främst inom jollesegling med Optimist, Zoom8 och E-jolle. Under tiden, men främst efter min jollesatsning så har jag även varit tränare för ungdomslandslaget i Optimist.  
 1. Varför söker du dig till Team Pro4u?
 • Jag såg det som ett utmärkt tillfälle att komma tillbaka till tävlingssegling och i ett format jag aldrig har seglat förut. Det är en fantastisk möjlighet att få segla med ett så bra och ambitiöst team. 
 1. Vad hoppas du kunna uppnå genom att segla med Team Pro4u?
 • Mitt första delmål är att komma in i min position ombord Malin så bra som möjligt. Skulle ändå våga kalla mig snabblärd och nyfiken så det tänker jag utnyttja. Sen har Team Pro4u tydliga mål som jag verkligen står bakom, att stå höst upp på prispallen när VM går i Kiel 2023.
 1. Något annat du vill lägga till?
 • Trust the process och ha riktigt kul på vägen är något som beskriver mig ganska väl. Hela teamet delar en sann glädje till sporten och jag hoppas att ni alla som läser detta vill följa med på vår resa! 🙂  

Emil Alnebeck – Ny i Team Pro4u

Team Pro4u kommer inför denna säsong förstärka teamet med två ordinarie personer med gedigen seglingsbakgrund. Vi är nu full styrka och målet är att det team vi har nu skall vara intakt under två säsonger med sikte på vårt stora mål som är VM 2023. Här presenterar vi vår nya Keyboard och senare kommer vårt sista tillskott presenteras.

 1. Vem är du?

Jag heter Emil Alnebeck, är 24 år och kommer från och med i år segla Keyboard ombord på Team Pro4u. Uppvuxen på västkusten med moderklubb Orrvikens Segelsällskap.

 1. Vad är din seglingsbakgrund?

”Vanliga” jollesvängen med Optimist, E-jolle och 29er. Följdes upp med en elitsatsning i Laser som pågick tills för några år sedan. Gick på Seglargymnasiet i Lerum. Seglade på Joint Venture i ORC klass C under 2021.

 1. Varför söker du dig till Team Pro4u?

Team Pro4u är sannolikt landets, kanske nordens, mest ambitiösa havskappseglingslag. Att få ”skolas in” i havskappsegling i det forumet är en fantastisk möjlighet, och jag ser verkligen fram emot de utmaningar som det innebär.

 1. Vad hoppas du kunna uppnå genom att segla med Team Pro4u?

Under 2022 ligger mitt fokus på att få koll på min position ombord i manövrar och situationer. 2023, när VM går i Kiel, hoppas vi vara världens vassaste havskappseglingsteam i klass C.  

 1. Något annat du vill lägga till?

Mellan seglingspassen är chansen stor att hitta mig på någon fjällsida eller på landsvägscykeln 😊

Skidåkning i Ramundberget!

Ett gäng nuvarande och före detta Team Pro4u medlemmar åkte under helgen till Ramundberget för lite skidåkning och för att träffas och ha kul. Börjar bli en fin tradition och det var tredje gången som gänget åkte upp och det lär bli fler gånger! Fina backar, lite med folk i backen och helt ok väder, sista dagen när det blåste för mycket i Ramis så åkte vi på Funäsdalsberget.

Obligatoriska filmen från slalombacken nedan. Bara teamet i backen!

Trevlig middag på Fjällgården på lördag kväll.

Föregående
Nästa

PRENUMERERA PÅ NYHETSBREVET