Inlägg

Gotland Runt start imorgon

Gotland Runt startar imorgon och prognoserna innehåller väldigt mycket vind så det ser ut att bli ett ganska snabbt och blött race. Vi startar i klassen ORCi B kl 12:20 och KSSS har sändning från starten. Följ oss gärna under racet och på KSSS Gotland Runt sida kan man läsa mer om hur man följer oss.

Team Pro4u third in Baltic Offshore Week today

Today the Baltic Offshore Week and Estonian and Finnish Offshore Sailing Championship in Helsinki ended with three inshore races in very windy conditions with +20 knots of wind and sunshine. We finished overall in third place in Class B. Overall, during the 5 races during BOW we have had the series 2, 1.4, 3, (4) and 4 with a total of 10.4 after one race was discarded (and offshore race had weight 1.4). We congratulate Katarina 2 to first place and Sugar to second place, both from Estonia!

Results from this years BOW are here: Results

Due to lack of wind first day this years regatta was reduced to two days. On Saturday with light winds we sailed one inshore race where we came second and then we had a longer offshore race for approximately 6 hours where we won. Yesterday we were very pleased overall with our sailing. Today Sunday we had three inshore races and we did not sail equally well and also had difficulties matching the speed of the two Estonian boats that were in the lead today. But overall very good training for us in the team and we have not had so much practice this year in +20 knots of wind so very useful experience before the Worlds.

We want to thank the Finnish hosts for an good regatta. We hope that we will be able to come back to BOW another year.

Photos: BOW

Vinster i Sandhamn Open under helgen!

Under nationaldagshelgen har vi kappseglat Sandhamn Open. Den var i år uppdelad i två separata kappseglingar, på lördagen fyra banseglingar och sedan med start mitt på söndagen ett längre havsrace på 121 nm som för vår del tog drygt 20 timmar med målgång efter kl 8 imorse. Helgen har bjudit på strålande fint väder med lätta vindar med vacker måne och natur – seglingspropaganda!

Vi lyckades väldigt bra och på lördagen vann vi bankappseglingen i ORCi klassen med serien (1), 1, 1 och 1 med total på 3 och enbart spikar! Idag när havsracet avslutades vann vi även det, både i vår ORCi klass samt totalt. I den totala listan med 26 startande båtar på havsracet vann vi med ca 20 minuter på korrigerad tid.

Alla resultat via länkar finns här på KSSS sida: Resultat

Under hela helgen har vi seglat stabilt och bra med mycket bra taktik, manövrar och fart i båten och gjort få misstag. Vi är väldigt nöjda med vår helg och detta har varit väldigt bra uppladdning för oss inför VM senare i år.

Vi riktar också ett stort tack till KSSS för att ha arrangerat Sandhamn Open och allt har fungerat väldigt bra med banor, information och allt runt omkring kappseglingarna!

Nästa kappsegling för oss blir nu Baltic Offshore Race (BOW) som i år går i Helsingfors om två veckor som även är Finska och Estniska mästerskapen. Det blir vårt tredje år i rad vi är med på denna och det brukar bli en bra kappsegling med kvalificerat motstånd, speciellt från de Estniska båtarna som är bland de bästa i vår klass.

Bilder från KSSS, seglare på SO samt från Team Pro4u.

Vinst i Seapax Viggan Open!

Idag kappseglade vi Seapax Viggan Open på Trälhavet. Vädret var idag igen strålande fint men väldigt skiftande lätta vindar. Det genomfördes 4 banseglingar med 14 deltagande båtar. Vi lyckades efter bra segling ta hem segern efter serien 1, 2, (4), 1 med totalt 4 poäng i ORC klassen. Tätt efter på samma poäng och med väldigt små tidsdifferenser var Farr 40 Stormtrooper.

Resultaten finns här: https://www.sailwave.com/results/vigganopen2023.htm?fbclid=IwAR3QatWKW9HWimD3E8wvRqunO4Gb4RzsTdhyw1UB0ApgyuPrOVSgOksd0Zg

Vi riktar ett stort tack till tävlingsledningen för Viggan Open för att man dels arrangerar denna trevliga kappsegling för oss och speciellt idag med alla vindvrid är det riktigt bra gjort att få till 4 hela seglingar!

Denna helg seglade vi med vår ordinarie besättning denna säsong och det har gått riktigt bra och vi ser med tillförsikt fram emot resten av säsongen, härnäst väntar Sandhamn Open nationaldagshelgen.

Tvåa på Lidingö Runt

Vi kom tvåa totalt idag av ca 110 anmälda båtar på Lidingö Runt. Vi kom även tvåa i vår klass och vi var även andra båt i mål. Grattis till Grynet som tog hem segern både totalt och i vår klass!

Resultat här: https://www.sailarena.com/contentassets/88b26012a29744958cf881a0a3f79aac/preliminart-totalresultat-lidingo-runt-2023—kopia.pdf

Dagens race var utmanande med skiftande och lätta vindar med massor av segelbyten. Bra träning för oss blev det! Även om det finns en hel del saker vi kan förbättra hittade vi nog ofta den vind som fanns och tog oss runt Lidingö på ett bra sätt. Imorgon blir det bansegling på Viggan Open!

Kappseglingar till helgen!

Nu till helgen börjar vi kappsegla med Malin och Team Pro4u kommer vara med på Lidingö Runt på lördag och sedan Viggan Open på söndag. Det blir som alltid kul att få komma igång på riktigt och detta är för oss viktiga träningskappseglingar.

Under försäsongen har vi tränat en del och som vanligt gjort lite förbättringar och tränat in nya personer i teamet. Vi har också haft väldigt bra hjälp av Joca Signorini som coach på några pass. Vi har både kört en del på Baggen och också varit ute i Sandhamn och kört lite havspass. Vi kommer att få två bra tillskott denna säsong och Linnea Floser kommer med i en trimroll och sedan återkommer Roger Nilson som strateg/Navigatör under åtminstone Gotland Runt och VM – välkomna båda två!

Årets stora mål för oss är som vanligt det internationella ORC mästerskapet och i augusti går VM i Kiel och det är redan drygt 70 båtar anmälda till vår klass C och en bra bit över 100 båtar totalt. I tillägg till det kör vi också Sandhamn Open, vi åker till Helsingfors för Baltic Offshore Week samt Gotland Runt.

Nu börjar det hända grejer

För någon vecka sedan var vi hos North på Lidingö och gick igenom segel och nu börjar det dyka upp lite nya segel samt ett fodral till extralattorna

Hur snyggt är inte detta? Alla varianter av racinglattor, tydligt uppmärkt i ett skräddarsytt fodral!! Nu är det bara ut på vattnet och börja segla

Båtmässan 2023!

Nu när seglingssäsongen närmar sig betyder det också att båtmässorna närmar sig. Under Allt för sjön den 9-12 och 16-19 mars kommer vi att stå på mässan och visa upp våran J/70 och hänga så passa på att komma förbi och snacka lite!! 🙂

Heat, segeln, reportage, felix, diemer

Team Pro4u söker en ordinarie besättningsperson

Vill du vara med i Sveriges bästa havskappseglingsteam på amatörnivå denna säsong och utvecklas och bli en bättre seglare? Team Pro4u söker en ny ordinarie besättningsperson och beroende på bakgrund/erfarenhet kan olika roller vara aktuella även om trim är mest aktuellt men även fördäck eller mast kan vara möjliga positioner för rätt person. Man behöver ha ett brinnande intresse för segling, kappseglingserfarenhet och ha en lärande attityd dvs en vilja att hela tiden utvecklas och bli bättre.

Ålder och kön spelar ingen roll det viktigaste är attityden, att man kan lägga mycket tid på segling, är prestigelös, relativt vältränad fysiskt, ansvarstagande och att man gärna är långsiktig.

Under säsongen april-augusti tränar vi normalt onsdagskvällar i Saltsjöbaden samt under helgerna är det ofta (men inte alltid) träningar eller race och som ordinarie förväntas man vara med de flesta tillfällen (helst alla). Under vintersäsong har vi också aktiviteter/båtfix/teoripass mm så även då förväntas man delta som ordinarie medlem.

Vi kan erbjuda att få segla på en konkurrenskraftig båt (First 36.7 modifierad) med bra material med ett erfaret team och vill man utvecklas som havskappseglare och bli bättre är det troligen en av Sveriges bästa båtar/projekt att vara med i. Vi har också roligt tillsammans och man har chansen att se nya städer i Europa där mästerskapen hålls.

Är du intresserad kontakta omgående antingen Patrik Forsgren på pa.fo(at)hotmail.com / 076-769 8588 eller Anders Björk på anders.bjork7(at)gmail.com / 070-549 2989.

Team Pro4u summerar säsongen

Vi summerar säsongen 2022 och det har varit en riktigt bra säsong för oss! Resultatmässigt har vi lyckats över förväntan och vunnit 4 av 5 kappseglingar med Malin och på öppna EM blev det brons. Detta visar i år igen på stabil segling med en hög lägstanivå. Årets höjdpunkter i Havskappsegling med Malin:

  • Brons på EM i öppna klassen
  • Amatör EM mästare (för tionde gången i rad på EM och VM)
  • Svenska mästare för fjärde gången
  • VM-guld ORC Double Handed
  • Finska och Estniska mästare
  • Patrik Forsgren och Team Pro4u fick utmärkelsen ”Årets manliga seglare”

Summering mästerskapsresultat i havskappsegling de senaste 10 åren i en mening: 9 medaljer på VM/EM varav två EM-guld, 10 amatörguld i rad på VM/EM, fyra SM-guld, tre övriga nationella guld och totalt 10 medaljer på nationella mästerskap.

Vi har också haft roligt i teamet med en bra mix av yngre och äldre och vi har besökt Hankö och Tallinn.

De i teamet som kör J/70 parallellt kom 3:a på SM och blev Danska J/70 mästare.

Se vår summering för 2022 nedan (som video eller att laddas ner).

Nästa säsong är vårt stora mål VM i Kiel och vi kör också ORC SM, BOW i Helsingfors och förstås Gotland Runt mm. De delar av teamet som kör J/70 fortsätter också sin satsning med bl. a. SM och EM . Vårt mål gällande havskappsegling full crew kvarstår att vinna VM-guld i öppna klassen och vi kommer försöka igen i Kiel i sommar!

Vi tackar alla som tränat och kappseglat med oss, alla konkurrenter och arrangörer, vår klubb KSSS alla partners och speciellt vår huvudsponsor Pro4u, pro4u.se. Tack också till alla som följer oss och hoppas ni följer med framöver också på vår resa mot nya mål!

Slutligen önskar vi alla en God Jul och ett Gott Nytt År!

Föregående
Nästa

PRENUMERERA PÅ NYHETSBREVET