Långa offshore-racet blev startskottet för EM

Efter en vecka av intensiva förberedelser är vi äntligen igång med ORCi EM i Mariehamn.

Alla var riktigt taggade när vi igår, måndag kl. 15, startade det 135 NM långa offshore-racet. Detta är mästerskapets längsta race, och oavsett placering får det inte räknas bort i totalresultaten. Racet var spännande och jämnt hela vägen, och det var inte avgjort förrän alla båtar hade gått i mål. Under hela seglingen var det många täta möten och förändringar i de liveuppdaterade resultatprognoserna på TracTrac.

Det var mycket läfördel i starten och vi lyckades komma iväg bra. Sedan kunde vi tidigt slå över till höger enligt vår plan för att gå in mot land och få lite sjölä. Dessvärre så lyckades vi inte riktigt följa vår plan där hela vägen utan behövde gå ut till vänster om fältet igen och ligga i lite stampigare vågor en period under första delen av kryssen. I detta läge konstaterade vi även att det var en betydande motström längre ut vilket ytterligare förstärkte fördelen att gå in mot land och grundare partier. Vi tog med oss detta andra delen av den långa första kryssen och tog igen bra mot våra konkurrenter. 

Vi höll oss stabilt bland topp 3 under hela racet och gjorde flera strategiskt kloka val under seglingens gång. Vi rundade som första båt vid de flesta rundningarna längs banan och lyckades till och med ta Line Honors som första båt i mål i vår klass. Med en marginal på 18 sekunder till tredjeplatsen och 1 minut och 45 sekunder till andraplatsen efter 21 timmars segling, påminns vi än en gång om att varje sekund räknas och är värd att kämpa för.

Vi hade fantastiskt väder under hela seglingen, med vindar mellan 4-10 m/s, en vacker soluppgång och solnedgång, och en natt fylld med stjärnfall. Vi är nöjda med att ha startat mästerskapet med ett resultat som är värt att räkna med, och som inte drar upp vår totalpoäng nämnvärt.

Nu ska vi vila och ladda upp inför de bankappseglingar som är planerade för morgondagen. Därefter väntar en fullspäckad vecka fram till söndag, med en serie bankappseglingar med kryss/läns samt ett kortare offshore-race på fredag.

Lunch på ÅSS Paviljongen innan start, viktigt att fylla på med ordentlig energi innan långkör.