Pro4u med en andra plats nu klar för Gold Fleet – Dag 4

Efter dagens distanskappsegling på havet med en 2:a plats är det klart att Pro4u har kvalificerat sig för fortsatt segling i Gold Fleet i årets ORC VM.

IMG_3001

Starten gick i dag längre ut än vanligt för att få plats med en krysstart mot land. Den beräknaden banlängden var 56 NM. Vid 19-tiden beslutade sig tävlingsledningen för att korta av banan till 36 NM i den avtagande kvällsbrisen.

IMG_2992

Bra genomförd start med bra manövrar och positionering vilket säkrade fri vind från början. På kryssen mot land var bevakning av skift bra och vi avslutade kryssen med en fri väg in mot layline till märket. Efter rundningen av kryssmärket bar det av 10 NM ut i havet under en lätt spinnakergång.

Skärmklipp1

IMG_2997

Den 10 NM långa länsen började med en laber bris som efter hand ökade till 12 knop när vi närmade oss rundningsmärket. Det blev åter många vindskift, stora som små, som vi gippade på och flöt snabbt genom fältet av båtar från de tidigare starterna. Pro4u hade en enkel och tydlig strategi för varje banben och många små taktiska beslut på vår väg till nästa märke för att säkra även en bra placering även i detta race.  De övriga två banbenen, en kryss och en läns, fortsatte vinden att variera till riktning och styrka vilket gav oss både svårigheter och möjligheter till en ny bra placering.