Roschier Baltic Sea Race 2024

Årets Gotland Runt fick fungera som en liten uppvärmning för teamet som nu har seglat sitt andra varv runt Gotland för säsongen. I år var det dags för den andra upplagan av Roschier Baltic Sea Race, ett 635 sjömil långt offshorerace med start- och målgång i Helsingfors, alltså ungefär dubbelt så långt som Gotland Runt. Denna typ av race var nytt för de flesta av besättningsmedlemmarna och en spännande utmaning för oss.

Starten för vår klass gick den 27 juli kl. 12:10. Dagen innan förbereddes både båt och mat inför de kommande dagarna ute till havs. En stor eloge till Claudia och Thomas som lagade 108 matlådor med lasagne, baconpasta och skinkpaj till hela besättningen, vi fick alla avnjuta fantastiska måltider under racet.

Kappseglingen startade strax utanför Sveaborg, varifrån vi seglade halvvind ut genom skärgården för att slutligen runda Helsingfors Kasun och bege oss vidare mot svenska vatten och Almagrundet. Bortsett från ett par timmar under natten med regn, åska och lite kraftigare vind seglade vi i strålande sol och lätta vindar under det första dygnet. Under dagen ökade vinden sedan successivt för att lagom till Almagrundet ligga mellan 8-10 m/s. Vid midnatt, natten mellan 28 och 29 juli rundade vi sedan Almagrundet med hela besättningen på däck. Vi hissade spinnaker och satte sedan kurs mot Visby för en lite brantare slör. Under natten ökade vinden ytterligare och stabiliserade sig sedan runt 15 m/s. I den friska vinden och höga sjö som byggde upp lyckades vi även surfa fram i 19 knop i gryningen!

Bortsett från en kort lovning efter Visby seglade vi spinnaker hela vägen ner till Hoburgen, som vi nådde under kvällen den 29 juli. Från Hoburgen lovade vi sedan upp till en halvvindsbog som tog oss nästan hela vägen tillbaka till finskt vatten. Under tisdagskvällen den 30 juli kunde vi sedan hissa spinnaker på nytt inför slutrakan i mål. Vi körde spinnaker genom natten och gick sedan i mål kl. 04:38 på onsdagsmorgonen. Racet i sin helhet tog oss 3 dagar, 16 timmar och 28 minuter, vilket gjorde att vi vann vår klass med 5,5 timmar. I totalen seglade vi in på en tredjeplats. Samtliga resultat finns här.

Sammanfattningsvis är hela besättningen glada och nöjda med tävlingen. Något som var nytt för oss inom teamet var vikten av att förhålla sig till vaktschemat för att se till att hela besättningen inte sluter ut sig samtidigt. Utöver det upplevde alla det som väldigt roligt och lärorikt att få segla flera olika positioner utöver ordinarie fördelning.  

Vi vill tacka RORC och finska havskappseglingsförbundet för en välarrangerad tävling och en härlig stämning inne i Marina Bay i Helsingfors.

Malin är nu på Åland inför kommande ORCi EM som seglas i Mariehamn, med start den 11 augusti. Teamet samlas ett några dagar innan tävlingsstart för lite gemensam träning och uppladdning!

Malin framme i Mariehamn 2/8
Vår navigatör Sam representerade teamet på prisutdelningen. Roschier Baltic Sea Race 2024@PepeKorteniemi-1001