Inlägg

Träning inför SM

Team Pro4u är i Sandhamn och tränar inför SM som börjar på torsdag. Vi har haft bra träningar så här långt med runt 20 knops vind idag. Vi fortsätter träna och förbereda oss imorgon!

SM, som arrangeras av KSSS, kommer innehålla 6 inshore race och ett offshore race. Det är 18 båtar anmälda. Se mer här: ORCi SM

20190805_131317

Vår Gotland Runt ”story”!

Team Pro4u vinnare av både ÅFIR och sin klass på ÅFOR samt 10:a totalt!

Team Pro4u, tävlande för KSSS, seglar en First 36.7 under skeppare Patrik Forsgrens ledning. I lördags tävlade teamet i ÅF Inshore Race och sedan på söndagen startade ”Gotland Runt”, ÅF Offshore Race. Teamet lyckades först vinna ÅFIR och sedan sin klass på ÅFOR.

20190629_152038

Som en bra uppladdning och genomkörare innan Gotland Runt tävlade vi som vanligt i ÅF Inshore Race i lördags där det gick riktigt fint för oss i de lätta sakta ökande vindarna och vi lyckades vinna tävlingen med ca 50 deltagande båtar.

65565447_1261948457301334_6684439490334818304_n

För mig som var ny på denna båt var det riktigt bra att få denna tävling innan offshore racet började och vi lyckades oftast hitta ett vägvinnande vägval och teamet har ju bra koll på hur man får bra fart på båten, säger Klas Winter taktiker.

Sedan startade ÅF Offshore Race mitt på söndagen och vi tävlade i klassen ORCi klass C med 16 båtar. Efter en helt ok men inte perfekt start var det till en början en väldigt fin skärgårdssegling med lätta vindar och fint väder med massor av båtar där vi i stort seglade bra och vi kom ut ur skärgården med ledning i klassen och ”häng” på flera snabbare båtar.

20190629_163954.jpg

Passagen i Oxdjupet var ganska speciell då det var tjockt med båtar i sundet när vi kom men vi hittade ett bra spår längs med babordslandet och vi hade andra båtar mindre än en meter från oss, men vi kom igenom bra relativt andra, säger Johanna Sommarlund trim.

Sedan bar det av ut på havet och kring rundningen av Alma ökade och vred vinden och till slut blev det en sträckbog söderut med stadigt ökande vind och en del vågor. Vi kunde kör på med genua ett tag men sedan vid ca 25 knops vind (efter att först tagit ett rev) började vi byte till fock och precis då ökade vinden snabbt ännu mer och plötsligt när vårt fördäck jobbade med bytet där framme hade vi ca 40 knops vind och att byta segel i den vinden i mörker och rejäl havssjö är ingen enkel sak.

Fantastiskt bra jobbat av vårt fördäck att i dem förhållandena byta segel i princip stående i vatten och just då löste också räddningsvästen ut vilket inte gjorde jobbet enklare, detta segelbyte är nog något som kommer etsa sig fast i mitt minne, säger Sven Eriksson trim.

IMG_8499

Längre ner längst utsidan av Gotland blev det sedan mer och mer kryss fortfarande i ganska rejäl vind ända ner till Hoburgen. Vi rundade Hoburgen måndag eftermiddag efter ca 31 timmars segling och i dagsljus vilket gör det lättare att hitta pricken man skall runda där.

Sedan styrde vi norrut/hemåt och nu blev det halvvind mot Visby fortfarande rejält dragit och med vågor. Vi närmade oss Visby på natten i mörker och vi fick äntligen möjlighet att sätta spinnaker.

Det var häftigt när vi i mörker och +25 knops vind och havssjö som den enda båt av dem vi såg runt oss satte spinnakern och kunde surfa iväg i rejäl fart in mot Visby. Här ser man värdet av den träning vi gjort och alla visste sina roller/ansvar och vad man skulle göra och trots att man inte såg mycket (t ex färgen på tamparna) och Visby hamn närmade sig ganska fort kändes det inte som det var någon fara alls utan bara kul, säger undertecknad på trim.

20190702_181145.jpg

Sedan efter rundningen i Visby blev det halvvind igen och i princip rhumb line upp mot Alma. Förhållandena fortsatte vara rätt motiga med mycket vind, sjö och efter en stund kom regn också, som om det inte räckte redan med de återkommande översköljningarna från vågorna. Det var sammanfattningsvis otroligt blött, kallt och allmänt utmanande förhållanden som pågått en längre tid. Besättningen hade inte många, om någon, torr del på sina kläder, tre västar hade löst ut och regnet ökade.

20190702_203330

Det var faktiskt på riktigt tuffa förhållanden och vi hörde sedan att man jämförde detta race med 1993 som också var tufft och man kan på ett sätt förstå att omkring 100 båtar bröt med sjösjuka och problem på båtarna i de hårda förhållanden som rådde under en längre tid, men för vår del höll allt bra och det fanns aldrig några tankar på att bryta även om vissa i vår besättning också drabbades av måttlig sjösjuka, säger Christian Hadenius rorsman.

20190703_183839.jpg

Som om det inte räckte vred det också så vi fick kryss en bra bit upp mot Alma och in från Alma den sista biten och några i besättningen men erfarenhet från många Gotland Runt har nog sällan längtat så mycket tills vi till slut kunde nå och runda Alma.

Vi kom sedan i mål ca halv sex på tisdagseftermiddagen rejält trötta efter knappt 53 timmars segling men glada att allt gått bra, att allt på båten hållit och att kunna konstatera att vi seglat fort och lyckats vinna klassen ca 1,5 timme före tvåan på beräknad tid. Vi kom också 10:a totalt, första ”långsamma/icke planande” båt.

Resultaten från ÅFIR finns här: https://race.ksss.se/Documents/AFOR2019/Resultat-AFIR-2019-04.htm

Resultaten från ÅFOR Klass ORCi C finns här: https://race.ksss.se/Documents/AFOR2019/ORCi/Results/06-Finish-C-05.html

Resultaten från ÅFOR SRS Totalt finns här: https://race.ksss.se/Documents/AFOR2019/AFOR2019-Resultat-Total-01.pdf

20190703_205639

Sammanfattningsvis är jag väldigt nöjd att trots att det var väldigt mycket reaching åka i år så kunde vi vinna ORCi klassen vi tävlade i. Jag tycker också att trots att vi hade ett delvis ganska nytt team så flöt det på bra under racet vilket är tillfredsställande. Vi är också väldigt tacksamma att vår erfarne fördäckare sedan många år, Joakim Hoppe, i år fick priset som bästa fördäckare och i detta race visade han ju åter igen varför han är så viktig för oss i teamet och väl värd den utmärkelsen, säger Patrik Forsgren, skeppare och rorsman.

Det team på 9 personer som körde ÅFIR/ÅFOR för Team Pro4u i år var:

 • Joakim Hoppe, Fördäck, strategi & navigation
 • Anders Björk, Trim
 • Christian Hadenius, Rorsman
 • Sven Eriksson, Trim
 • Axel Antas-Bergkvist, Mast
 • Johanna Sommarlund, Trim
 • Patrik Forsgren, Skeppare & rorsman
 • Emil Forsgren, Keyboard
 • Klas Winter, Taktik

20190703_182927

Slutligen vill vi tacka KSSS för ännu ett väl genomfört arrangemang och en väldigt trevlig regattamiddag! Vi gratulerar också alla andra klassvinnare. Nu väntar några veckors semester för ”Malin” gänget innan vi träffas igen för lite träning innan SM i Sandhamn i början av augusti följt av årets stora mål EM i Oxelösund.

Följ oss gärna i Team Pro4u på:

https://swe88.wordpress.com/ och https://www.facebook.com/Pro4uSailRacingTeam/

Text: Anders Björk. Foto: Team Pro4u

Joakim Hoppe bästa fördäckare!

Team Pro4u’s fördäckare Joakim Hoppe vann välförtjänt priset som bästa fördäckare (Janne Gustafsson minnespris) – vi andra i besättningen säger bara att Hoppe är grym och bäst!

Klassvinst i ÅFOR ORCi C!

Team Pro4u gick imål idag sen eftermiddag efter ca 53 timmars segling på ÅFOR runt Gotland. Preliminärt har vi vunnit vår klass ORCi C med 92 minuter på beräknad tid och kom 10:a i SRS totalt.

Resultaten för klass ORCi C finns här: https://race.ksss.se/Documents/AFOR2019/ORCi/Results/06-Finish-C-05.html

Resultat för SRS total finns här: https://race.ksss.se/sv/AFOR/Leaderboard-Realtime-Total/

Årets race var blåsigt och ganska tufft med mycket vind (som mest knappt 40 knop), mycket kryss och regn. Många båtar fick bryta av olika anledningar men vi hade inga större incidenter och allt på båten höll (några flytvästar löstes ut i allt blött).

Vinst på ÅFIR idag & redo för ÅFOR start imorgon!

Team Pro4u tävlade idag på ÅF Inshore Race, ett race på några timmar dagen innan ”riktiga Gotland Runt” startar och vi lyckades vinna tävlingen bland ca 50 startande båtar. Racet gick i mestadels lätta vindar men något ökande över dagen. Efter en halvdan start seglade vi i stort sett bra hela racet och det var en ganska lång kryss (som vi gillar) och där kunde vi hålla jämt med ett antal båtar som skall vara snabbare än oss. Tävlingen var en bra genomkörare inför starten på ÅFOR imorgon och roligt att det gick bra också! Tack också till KSSS för bra arrangemang och att det blev en kort bana som inte tog allt för mycket tid.

65641724_2376423516015113_1524940769943617536_n

Resultat för ÅF Inshore Race: Resultat ÅFIR

Vi och båten är nu redo för årets ÅF Offshore Race och vi startar i grupp ORCi C kl 12:30. Följ oss gärna via vår livesändning som börjar 11:45, du kan se den här: Team Pro4u på Solidsport.

Se också vår båtsida på KSSS/ÅFOR: https://race.ksss.se/sv/AFOR/Boatpage/?reportId=81

Det team på 9 personer som tävlar i årets Gotland Runt är (från vänster på bilden nedan):

 • Joakim Hoppe, Fördäck, strategi & navigation
 • Anders Björk, Trim
 • Christian Hadenius, Rorsman
 • Sven Eriksson, Trim
 • Axel Antas-Bergkvist, Mast
 • Johanna Sommarlund, Trim
 • Patrik Forsgren, Skeppare & rorsman
 • Emil Forsgren, Keyboard
 • Klas Winter, Taktik

20190629_152038

 

Livesändning från ÅFIR & ÅFOR!

Team Pro4u kommer i samarbete med Solidsport att livesända från både lördagens ÅF Inshore Race med start ca kl 11:00 samt från hela (där vi har täckning) ÅF Offshore Race med start söndag 12:30.

Följ oss gärna via Solidsport så får ni info när vi livesänder: Team Pro4u kalender

Här är länken till lördagens ÅFIR kl 11:00: https://solidsport.com/teampro4u/watch/af-inshore-race-afir-2019-06-29-team-pro4u

Här är länken till ÅFOR sändningen startar söndag 11:45 (vår start går 12:30): https://solidsport.com/teampro4u/watch/af-offshore-race-afor-2019-06-30-team-pro4u

Screenshot_2019-06-28 Livesändningar - Team Pro4u

 

Välkomna ombord på Öppen båt!

Team Pro4u ligger nu vid Skeppsholmen inför Gotland Runt och varmt välkomna ombord för att titta runt på båten och prata lite med besättningen! Vi tycker det är kul om du kommer förbi så tveka inte utan hoppa ombord bara – vi finns på pir 1 (första bryggan) ungefär mitt på bryggan. Besättningsmedlemmar finns där idag torsdag till 21, fredag 16-21 och lördag 16-20. Hoppas vi ses!

Vi kommer tävla både ÅFIR under lördagen (start ca kl 11) och ÅFOR där vi startar i grupp ORCi C kl 12:30. Vi kommer att livesända under båda racen (mer information kommer).

65490021_476069293153046_7097210401808449536_n

Trea i Sandhamn Open ORCi Ban

Idag avslutades Sandhamn Open ORCi Ban med fyra avslutande race i strålande seglingsförhållanden utanför Sandhamn med runt 10 knops vind och vridiga förhållanden. Vi kom 3:a totalt till slut i bantävlingen med totalt 18 poäng med serien 6, 2, (8), 7, 1 och 2 efter en borträknad segling av de sex racen. Vi har gjort en del misstag och hamnat i någon rundningssituation blandat med bra segling men i den hårda konkurrensen räckte det inte riktigt ända fram på banseglingarna.

Vi gratulerar X-41 Magic Mix Patrik Björklund till segern efter stabil segling och Farr 30 Cheyenne Anders Helmrich till andraplatsen knappt efter vinnarna.

Resultaten finns här: Sandhamn Open Ban Resultat

Stort tack också till KSSS som under långhelgen har arrangrerat väldigt bra distansrace och banseglingar för oss i väldigt bra förhållanden.

För vår del har helgen givit oss totalt en vinst i distansseglingen SRS och idag en tredjeplats totalt i banseglingarna ORCi så två pallplatsen men framför allt har vi fått värdefull tävlingserfarenhet med årets besättning inför mästerskapen SM och EM som kommer senare i augusti.

Nästa tävling blir nu Gotland Runt ÅFIR och ÅFOR.

Sandhamn Open

Två banseglingar idag. Dålig start i första racet men sedan seglade vi upp oss till en 6:e plats i det 17 båtar stora ORCi fältet. Race 2 gick bättre med en 2:a plats efter stabil och bra segling. Totalt ligger vi på en 3:e plats inför morgondagen då det blir 4 nya race.

Resultat från banseglingarna här: Sandhamn Open Ban Resultat

Bild nedan från prisutdelningen från gårdagens seger på Havsracet.

Föregående
Nästa

PRENUMERERA PÅ NYHETSBREVET